На Закарпатті розвивають бьордвотчинг для карантинного дозвілля

На Закарпатті розвивають бьордвотчинг для карантинного дозвілля

Фото
Укрінформ
На Закарпатті розвивають бьордвотчинг як вид туризму для розвантаження мозку під час карантину. Місцеві гіди переконані, що кілька годин, проведені на природі в спостереженні за птахами, знімають стрес і надихають.

Про це гід Максим Адаменко розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу.

“Я спробував бьордвотчинг цієї осені. Туристичних груп, як відомо, цьогоріч нема, тому ми постійно розробляємо нові маршрути — і саме бьордвотчинг ідеально підходить для дозвілля в нинішніх наших карантинних умовах. Це години на свіжому повітрі, проведені в спостереженні за природою та птахами, без жодних скупчень людей”, – розповів Адаменко.

У межах такого бьордвотчингового туру він разом із колегою Юрієм Сазіним їздили на одне із озер на Мукачівщині — у Пістрялово. Там гніздяться білі чаплі — дуже красиві й розумні, але лякливі птахи: не підпускають до себе навіть близько людей, додав гід.

“Нашою метою було, власне, фотополювання на білих чапель. Вони не зимують на Закарпатті, але ще залишаються тут – очевидно, доки є їжа (їдять жаб, плазунів, дрібних гризунів). До такої вилазки треба готуватися заздалегідь, деякі бьордвотчери мають спеціальне маскувальне обладнання, сітки, палатки, ми ж просто взяли техніку на штативах, дрон і тихенько до них підкрадалися та спостерігали”, – розповів Адаменко.

За його словами, ці птахи не реагують на машину, яка їде, але щойно авто зупиняється — одразу злітають. Крім того, вони не лякаються дрона — чаплі залюбки літали поруч із ним.

Закарпатський гід наголосив, що білі чаплі надзвичайно граціозні. Важить птах 900 грамів, зростом — близько 1 метра, має s-подібну шию, яку не випрямляє під час польоту, як це роблять журавлі. Вполювати чапля може набагато більше, коли стоїть на одній нозі, а не коли ходить водоймою.

На Закарпатті розвивають бьордвотчинг / Фото Максима Адаменка та Юрія Сазіна

Гід зазначив, що готовий розвивати цей напрямок на Закарпатті та влаштовувати такі тури для індивідуальних туристів. Зараз, у карантин, додав він, крім цікавого дозвілля, це ще й чудовий спосіб зменшити рівень стресу.

Читайте також: Чугуївські штаби військових поселень розвиватимуть як туристичну дестинацію

Зараз на Закарпатті найкраще розвинутий бьордвотчинг у напрямку спостереження за совами в місті Берегове та навколишніх селах. Там гніздяться різні види сов — сичі, пугачі, навіть рідкісні сови-сипухи. В місцях їхнього гніздування встановили вебкамери, що робить спостереження за ними набагато простішим та доступнішим.

Бьордвотчинг (від англ. bird (птах) і watch (спостереження) – вид дозвілля, що полягає у спостереженні за способом життям птахів в природному для них середовищі. В Європі бьордовотчинг поширений, навіть є видом туризму. На Закарпатті цей напрямок тільки починають розвивати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-