До Чорнобиля на екскурсії хочуть пускати дітей з 12 років

До Чорнобиля на екскурсії хочуть пускати дітей з 12 років

Укрінформ
Міністерство культури та Державне агентство з управління зоною відчуження опрацьовують зниження планки вікового цензу для відвідування Чорнобильської зони з 18 до 12 років.

Як повідомляє Укрінформ, про це написав голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко в Фейсбуці.

"Чорнобиль стане доступним для неповнолітніх! Майже 35 років з моменту аварії ЧЗ була доступна тільки для повнолітніх людей... Під час зустрічі з міністром культури Олександром Ткаченком, заступницею міністра Світланою Фоменко та заступником голови Державного агентства з управління зоною відчуження Максимом Шевчуком був проговорений механізм та необхідність зниження планки вікового цензу з 18 до 12 років. Бюрократично це є можливим, і процес вже запущений. Тепер громадяни України вже з 12 років будуть освічені щодо дії радіації, звільняться від немотивованих страхів щодо Чорнобиля, будуть вміти користуватися дозиметром, знатимуть реальну історію України та зрозуміють величезний подвиг ліквідаторів", – написав Ємельяненко.

Він наголосив, що технічна можливість організувати відвідування Чорнобильської зони без отримання підвищеної дози опромінення стала можливою, оскільки "радіаційна обстановка кардинально змінилася – рівні впали в десятки тисяч разів".

Читайте також: У Чорнобильській зоні з’явився перший веломаршрут

"Задля цього Асоціація чорнобильських туроператорів розробила спеціальний автобусний маршрут, який оминає такі місця, як Рудий ліс, та не передбачає виходу з автобуса в місті Прип’ять та інших місцях, де хоча б теоретично молоді екскурсанти зможуть завдати собі шкоди. Вихід з автобуса буде дозволено тільки в санітарних зонах (туалеті, їдальні тощо). Доза опромінення не буде перевищувати дозу, отриману під час звичайної автобусної екскурсії містом Київ", – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що Укрінформ неодноразово із зазначеного питання надсилав запити до Міністерства культури – однак відповіді на жоден отримано не було.

Наразі відвідування зони відчуження дозволено після 18 років та якщо немає відповідних медичних протипоказань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-