Печі, ваги, ліхтарі: у Мукачівському замку готують до відкриття музей ливарства

Печі, ваги, ліхтарі: у Мукачівському замку готують до відкриття музей ливарства

Фото, відео
Укрінформ
У Мукачівському історичному музеї "Замок "Паланок" наприкінці вересня планують відкрити музей ливарства з унікальними експонатами.

Про це повідомляє пресслужба Мукачівської міської ради. 

"У Мукачівському історичному музеї відкриють музей ливарства. Тут розмістять понад 20 чавунних печей ХІХ-ХХ століття, також старовинні ваги та ліхтарі, кожен експонат є унікальним. Музей ливарства планують відкрити на початку вересня", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що колекцію збирали впродовж декількох років по всій Закарпатській області. Й надалі її планують доповнювати.

Читайте також: На Закарпатті для відвідувачів відкрилися топові туристичні об'єкти області

Експозицію розмістять в окремому приміщенні, для експонатів встановлять підсвітку й інформаційні таблички.

У XIX столітті чавунні печі були дуже популярними в усій Європі й у Закарпатті зокрема. Часто піч не лише обігрівала приміщення, а й мала невелику поличку з дверцятами. Така ніша виконувала роль мікрохвильовки. Там можна було швидко розігріти їжу чи напої.

Цікаво, що спочатку чавунні печі мали доволі простий дизайн і не могли конкурувати за красою з витонченими кахельними печами, які існували задовго до цього. Тоді майстри металу почали експериментувати. Детальні малюнки, маленькі чіткі елементи, зображення рослин, тварин та інших істот стали прикрашати грубі чавунні печі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-