Найстаріший музей Донеччини відзначив 100-річчя

Найстаріший музей Донеччини відзначив 100-річчя

Укрінформ
Маріупольському краєзнавчому музею виповнилося 100 років. Це найстаріший такий заклад у Донецькій області.

Про це повідомляє пресслужба Донецької облдержадміністрації. 

"6 лютого сторічний ювілей відзначив Маріупольський краєзнавчий музей, який сьогодні по праву вважається найстарішим в Донецькій області. Він відкрився у притулку для людей з інвалідністю Першої світової війни у 1920 році", - йдеться у повідомленні.

Інформують також, що голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав колектив музею зі сторіччям. Він підкреслив, що музей виконує відповідальну місію щодо дбайливого збереження та популяризації унікальних духових надбань нашого народу, його історико-культурних реліквій.

Читайте також: Музей на Прикарпатті отримав архів УПА середини ХХ століття

Як повідомляється на сайті Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького, сьогодні у фондах Маріупольського краєзнавчого музею зберігається понад 55 тис. експонатів. Серед них є унікальні екземпляри. Так, наприклад, основу археологічної колекції становлять матеріали рідкісних пам’яток: Амвросіївської стоянки (16 тис. років до н.е.) — знаряддя праці, кістки бізонів; Маріупольського могильника епохи неоліту (близько 5,5 тис. років до н.е.) — прикраси, знаки влади, знаряддя праці. До унікальних музейних предметів належать скіфська бронзова пряжка у формі голови лося (V в. до н.е.), бронзові дзеркала східного походження з могильника періоду Золотої Орди (XIV ст.) тощо. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-