Нідерланди за 9 хвилин

Нідерланди за 9 хвилин

Укрінформ
Як із Амстердама в Роттердам долетіти всього за кілька секунд?

У столиці Нідерландів нова розвага – облетіти країну менш ніж за 10 хвилин. Щоб із самого серця Амстердама дістатися Роттердама, не потрібен потяг чи автобус. Можна, наче птах, не лише піднятись у повітря та роздивитися наймальовничіші місця Нідерландів, а й зачепити ногою роттердамський міст, ледь не врізатись у вітряк на морі, відчути вітер у волоссі, бризки моря на обличчі, ба більше – вдихнути аромат тюльпанів. Усе це можливо завдяки спецефектам, новітнім технологіям, 5D та неймовірним зйомкам, зробленим із гелікоптера.

ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ КОРОЛІВСТВА

Серце Амстердама. Здалеку видніється велетенська будівля, на даху – гойдалки. Цієї миті у мене спітніли долоні та шалено застукотіло  серце. Невже це воно – невже доведеться лізти на той хмарочос, щоб побачити Нідерланди? На щастя, то був інший атракціон. Поруч – невелика кругла будівля. На ній напис: “This is Holland”. Усередині усе надзвичайно яскраве. Люди, які там працюють, дуже привітні – перед подорожжю пропонують тобі відвідати туалет. Одразу спадає на думку: “Що ж вони вигадали, ті голландці?”

Власне, подорож Нідерландами починається щойно ти потрапляєш у будівлю. Спеціальні ґаджети пропонують тобі перевірити – що ти знаєш про країну. Скільки у ній провінцій? Коли відзначають День короля? Який символ Оранської династії? Відповідаючи на питання, не помічаєш, як опиняєшся в залі. Завісу відкривають – і на екрані з’являється історія про те, як народилося королівство Нідерланди, як його фактично виборювали у водної стихії. За допомогою насипів, дамб і неймовірних зусиль урешті-решт вдалося відвоювати суходіл у води. Картинка на екрані вражає. Головного героя, який розповідає історію країни, то заливає дощем, то зносить вітром, то прориває насип і заливає. Усе має дуже реалістичний вигляд.

Потім завіса падає, а у залі відчиняють інші двері. Інтерактивна карта на підлозі починає рухатися, наче з пазлів – країна збирається в єдине ціле. Утворюються усі 12 провінцій, а вже знайомий ведучий додає, що Кюрасао – теж у складі Королівства Нідерланди. На стінах, на підлозі та на стелі усе оживає. Виявляється, у країні є понад 1200 вітряків. А король Нідерландів Віллем-Олександр підпрацьовує пілотом на пасажирських рейсах KLM. Звісно, інкогніто. Головні пам’ятки, визначні місця, королівська родина, традиції, ба навіть погода в усі пори року – тут можна дізнатись усе та не лише почути, а й побачити на власні очі, відчути себе частиною історії.

ПОБАЧИТИ І ВІДЧУТИ НІДЕРЛАНДИ

Під зворушливу музику відчиняють наступні двері. У темряві добре видно два великі крісла. Загалом повиснути під велетенським купольним екраном можуть 40 людей, і я серед них. Тебе міцно пристібають у кріслі та наголошують, що під час польоту можна вільно рухати руками та ногами. Бажають не стримувати емоцій – і відправляють у подорож Нідерландами. Спочатку ти наче відчуваєш себе космонавтом. Перед тобою планета Земля, і спочатку ти поволі наближаєшся до неї, а згодом мчиш із шаленою швидкістю й опиняєшся в Нідерландах.

Завдяки новітнім технологіям, виникає відчуття реального польоту. Крісло то нахиляється, то трясеться, то збільшує швидкість. Пролітаючи над морем, ти раптом прямуєш просто в один із вітряків, а туман, шторм і справжній вітер у волоссі змушують повірити, що усе це відбувається насправді. Можна добре роздивитися старовинні млини села Заансе Сханс, розташованого за 16,5 кілометра від Амстердама. Дістатися туди, завдяки спецефектам, можна лише за кілька секунд. А коли пролітаєш над королівським палацом, вода з фонтана бризкає просто в обличчя.

Та якщо збагнути – як вдалося створити такі спецефекти – іще можна, то запах – як вдалося відтворити запах?! Нідерланди – батьківщина тюльпанів, і ми, звісно, пролітали над полем цих квітів. Вони здавалися цілком реалістичними: їх колихав вітер, зігрівало сонце, аж раптом ти відчуваєш запах, запах тюльпанів, над якими летиш. Це неймовірні емоції. Ти вже не розумієш, де вона – реальність. Невже усі ці 40 людей навчилися літати та спроможні бачити і відчувати Нідерланди з висоти пташиного лету? А головне – як вдалося відтворити квітковий запах? Я була спантеличена.

ЗАПАХ ТЮЛЬПАНІВ

Передати красу країни та зробити політ таким реалістичним стало можливо завдяки унікальним зйомкам. Міста та природу Нідерландів фільмували за допомогою вертольота.

“Багато людей думають, що ми зробили це за допомогою дрона, але дрон може рухатися лише вгору та вниз. А нам був потрібен повноцінний рух. Тож задля цього ефекту ми обрали гелікоптер і почали знімати”, – пояснює комерційний директор атракціону Йоуст ван Беркел.

Найдивовижніше – те, що вертоліт, оснащений камерами, рухався на висоті 8 метрів над землею. А часом – навіть нижче. Саме тому картинка – така неймовірна. Лише уявіть собі – менше 8 метрів до людей чи пам’ятки архітектури!

До речі, щоб знімати визначні місця, довелося також отримати численні дозволи не лише від міст, а й від природоохоронних організацій і ЮНЕСКО. Тож під час польоту можна побачити справді унікальні кадри.

“Ми літали гелікоптером 4 години 30 хвилин дуже низько над землею, ось чому ти можеш бачити і почуватися так, наче летиш над Нідерландами. Політ триває 9 хвилин. Ми обрали Амстердам, Роттердам… Також можна побачити багато природи. Ми зафільмували дуже гарне озеро, скуте кригою, та людей, які каталися на ньому. Вертоліт рухався дуже низько, щоб це зняти. Це надзвичайно гарно”, – розповідає Йоуст ван Беркел.

Та, крім 9-хвилинного польоту Нідерландами, атракціон вирішили також зробити пізнавальним. Розповісти, як ця незвичайна країна, розташована нижче від рівня моря, була створена та чим живе сьогодні.

“У нас є гостьовий ведучий, він приймає відвідувачів. Він вас наче проводить усім шоу, робить екскурс Нідерландами. Перш ніж ви політаєте, ми розкажемо вам нашу історію, історію Нідерландів. Як ми використовуємо воду, дуже багато води в Нідерландах. Молоді люди хочуть більше знати про Нідерланди, тож ми у формі гри розповідаємо про країну”, – каже пан Йоуст. Отже, разом з історичною екскурсією та польотом розважально-пізнавальна подорож триватиме близько години. А чи не головна родзинка програми – це неймовірна мить, коли під час польоту над полем тюльпанів можна відчути їхній запах.

- У чому секрет?

- Як нам вдалося відтворити запах тюльпанів? Так, під час польоту залучені не лише очі та вуха, а ще й ніс. Нідерланди славляться своїми тюльпанами. Ми додали запах під час подорожі над полями тюльпанів.

- Як це працює? Як кавомашина, коли вона починає варити каву – і довкола лине запах кави?

- Це працює не так, як кавомашина (сміється). Це наче маленькі кульки у циліндрі, що під час польоту розкриваються і дають змогу відчути запах тюльпанів.

Тим часом надворі – дощ. І шкода, що треба йти на поїзд, щоб дістатися Гааги. Але, можливо, у майбутньому винайдуть щось на кшталт такого от унікального атракціону, який лише за кілька секунд перенесе тебе в інше місто.

Ірина Драбок, Гаага

Фото та відео автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-