На фестивалі опришківського духу лунатиме міфоденсопера

На фестивалі опришківського духу лунатиме міфоденсопера

Укрінформ
В Яремче на Івано-Франківщині 28-29 вересня відбудеться фестиваль "Баюракова бартка", присвячений відомій місцевій історичній особистості, ватажку опришків Василю Баюраку.

Про це повідомляється на сторінці "Яремче" в Facebook

Організатори фестивалю обіцяють, що кожен його відвідувач зможе відчути епоху опришківського руху. Її атмосферу створюватимуть театралізовані дійства, виступи етноколективів, спортивні змагання, дегустації карпатських медів та страв автентичної гуцульської кухні, художній пленер, різноманітні майстер-класи.

"Родзинкою" свята має стати легендарна гуцульська міфоденсопера "Оле" у виконанні Івано-Франківського Національного академічного Гуцульського ансамблю пісні і танцю "Гуцулія". П’ять епізодів дійства – "Гуцульське весілля", "Гірки", "Опришки", "Месники", "Смертельний плес" – відтворять дух опришків.

У центрі Яремча працюватиме медовий ярмарок, на якому проводитимуться майстер-класи з розпису медових пряників та виготовлення воскових свічок, лекції на теми бджільництва та екопродукції, а для шанувальників яскравих фото діятимуть оригінальні фотозони.

Для гурманів, які цінують смакові враження, готуватимуть банош на вогні та ріпеники (деруни).

У межах фестивалю також відбудеться науково-практична конференція "Василь Баюрак – славний ватажок опришків", на яку з’їдуться відомі науковці та дослідники опришківського руху.

Крім того, в Будинку культури діятиме історична виставка експонатів Івано-Франківського історико-меморіального музею Олекси Довбуша. Відвідувачі матимуть можливість побачити речі опришків та зброю, з якою вони йшли у бій, а також колекцію літературних творів про опришків.

Читайте також: На Закарпатті провели традиційний фестиваль “Гуцульська бриндзя”

Реалізація заходу стала можливою завдяки перемозі Яремча в конкурсі "Малі міста – великі враження".

Як раніше повідомляв відділ інвестиційної політики Яремчанського міськвиконкому на сторінці в Facebook, загальна вартість проєкту "Баюракова бартка" становить 283 800 грн, з яких 198 660 грн – кошти Міністерства культури України, 85 140 грн – кошти місцевого бюджету.

У 2022 році місто святкуватиме 300 років від дня народження Василя Баюрака, започаткування щорічного фестивалю стане одним з етапів підготовки до святкування.

Василь Баюрак – ватажок загону опришків, який народився в Дорі (колись село, а сьогодні частина Яремче), спільник і наступник Олекси Довбуша. Вступив до опришківського загону Олекси Довбуша в липні 1744 року; після смерті ватажка в серпні 1745 року Баюрак очолив загін і став ватажком. 1749-1751 роки – період найбільшої активності загону Баюрака. Самого Баюрака за романтичну вдачу в історичних джерелах називають "лицарем пістоля та флоєри".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-