Тернопільщина готується до

Тернопільщина готується до "вишиваного" та "смачного" фестивалів

Укрінформ
Всеукраїнський фольклорно-мистецький фестиваль "Борщівська вишиванка" та гастрономічний – "Борщ’їв-2019" – проведуть у неділю, 8 вересня, в райцентрі Борщів на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник обласного управління культури Григорій Шергей.

"Таке свято фольклору, мистецтва, культури і туризму проводимо уже 12-й раз. Хочемо, аби фестиваль продемонстрував багатство українського народного мистецтва, зокрема, борщівської вишивки, її самобутність та оригінальність. Тому проведемо семінар-лекцію на тему "Збереження борщівської народної сорочки у етнокультурному просторі України", презентуватимемо книгу "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції" за участю лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Левка і Богдана Лепких", – розповів Шергей.

За його словами, під час фестивалю відкриють етнографічну виставку "Борщівська народна сорочка" з фондів місцевого музею, виставку вишиванок сіл району, об’єднаних територіальних громад "Вишиванка, мов пісня, з далеких століть", а також продемонструють документальний фільм "Борщівська сорочка. Коріння сили" , створеного за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також: На закарпатському фестивалі готуватимуть ексклюзивні страви з бриндзі

Крім того, діятиме й етнографічна локація "Чорна борщівська сорочка – роду мого оберіг", відбудеться театралізоване дійство, відтворення стародавніх обрядів, вивчення стародавніх пісень та танців, які побутують на Борщівщині.

А під час фестивалю борщу "Борщ’їв-2019" триватиме майстер-клас із приготування борщу, частування цією українською стравою, яку приготують сільські кухарі. Господині із понад 50 сіл району презентуватимуть свій борщ за самобутніми рецептами. Крім того, традиційно, на вогнищі у великому казані приготують борщ, скуштувати який можуть всі охочі.

Завершаться два фестивалі фольклорно-мистецьким дійством за участю обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, окремих виконавців, солістів та концертною програмою, у якій братимуть участь майстри сцени із Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю "Гуцулія", ансамблю української пісні "Гуляй душа" з Києва, гурту "Гардамани", народного аматорського ансамблю танцю "Любисток" із Тернопільщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-