Хмельниччина отримала майже мільйон гривень від туристів

Хмельниччина отримала майже мільйон гривень від туристів

Укрінформ
На Хмельниччині бюджети територіальних громад області за сім місяців 2019 року поповнилися на понад 920 тисяч гривень. Це на понад півмільйона більше, ніж за аналогічний період торік.

Про це повідомляє прес-служба ДФС у Хмельницькій області. 

«За сім місяців 2019 року до бюджетів територіальних громад Хмельницької області надійшла 921 тисяча гривень туристичного збору, що на 546 тисяч гривень перевищує результат відповідного періоду минулого року. Особливо активізувалась сплата туристичного збору протягом літніх місяців», - йдеться в повідомленні.

Лідером у туристичній галузі традиційно залишається місто Кам‘янець-Подільський. Крім того, за інформацією фіскалів, помітно розвивається туристична галузь у місті Хмельницькому, Летичівському, Славутському, Шепетівському, Старокостянтинівському та Ізяславському районах.

Як зазначили в ДФС, позитивна динаміка в оподаткуванні туристичним збором стала можливою завдяки змінам щодо розміру ставки, бази справляння та порядку його сплати, які набули чинності на початку 2019 року.

Читайте також: Казарми й колекція птахів: село на Хмельниччині кличе "зелених" туристів

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної ради за кожну добу тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків мінімальної заробітної плати – для в’їзного.

До прикладу, в Кам‘янці-Подільському після обговорення з готельєрами цього питання було визначено туристичний збір розміром 0,4 відсотка від мінімальної заробітної плати для зовнішнього та внутрішнього туриста. Як прогнозують у міськраді, якщо туристичний потік не зміниться, то за рік Кам‘янець-Подільський матиме близько 1,5 мільйона гривень туристичного збору.

Водночас експерти зазначають, що чимало хостелів працюють «у тіні», не сплачуючи туристичний збір та податки. Для легалізації хостелів потрібно ухвалити закони, де вперше буде юридичне визначення поняття «хостел», як це зроблено в Європі. Такими законами можуть стати зміни до ЗУ «Про туризм» та ЗУ «Про житлово-комунальні послуги».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-