На Вінниччині запалає

На Вінниччині запалає "Живий вогонь" звичаєвої культури

Укрінформ
На Вінниччині у червні відбудеться ХІ Міжнародний фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив ініціатор проведення фестивалю голова ГО "Вінницький козацький полк ім. І. Богуна" Володимир Воловодюк.

"Фестиваль будемо проводити одинадцятий раз, причому в новому місці і в новому форматі. У двадцятих числах червня відбувається літнє сонцестояння, іще тисячі років тому наші предки проводили купальські дійства 21-22 червня. Цьогоріч планується залучити велику кількість гостей з-за кордону, представників національних меншин та етнічних груп, які долучаться до подільського купальського дійства. Ми з’ясували, що у більшості народів світу є подібні звичаї. Для прикладу, вони також відзначають свято вогню, свято найдовшого дня, але ці дійства мають різні назви. Тож ми пропонуємо усім нашим гостям показати особливості проведення власних обрядів, а на завершення об’єднатися у прадавньому подільському купальському обряді", - повідомив Воловодюк.

За його словами, ХІ Міжнародний фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь" розпочнеться 22 червня. З Хмільника "Живий вогонь" перемістився до передмістя Вінниці – с. Якушинці. Його родзинкою стане відтворення автентичного подільського купальського обряду. Задля максимальної відповідності дійства для його підготовки та проведення організатори залучили етнографів Вінниччини.

Читайте також: Перегони на каное й водні дослідження: у Франківську влаштують незвичний фестиваль

Цьогоріч уперше на фестиваль приїдуть гості з європейських країн, які продемонструють самобутні експозиції для виставки "Культура мого народу". Також у заході візьмуть участь представники різних етнічних груп, які й донині проживають в Україні: гуцули, лемки, бойки, ополяни, запорожці тощо.

Організатори "Живого вогню" також запросили представників козацьких організацій з різних куточків України, які продемонструють унікальні техніки козацьких бойових мистецтв, влаштують козацькі розваги та майстер-класи.

Вперше на фестивалі проведуть зустріч для представників 30 ОТГ, які обговорять перспективи розвитку своїх громад у культурному та туристичному аспектах, зможуть поділитися ідеями та обмінятися досвідом.

Читайте також: На Житомирщині відбудеться перший фестиваль полуниці

Фолкпрограма з виступами автентичних колективів у денний час зміниться на потужну рок-сцену ввечері. Хедлайнером концерту стане гурт Kozak System. Завершиться концерт фаєр-шоу, запаленим від купальського вогню.

Окрім цього, впродовж усього часу проведення фестивалю на території буде розташовано цікаві фотозони, купальські та етнічні локації, виставки, а також ярмарок з автентичними виробами майстрів. Для учасників дійства проводитимуть майстер-класи з народної творчості тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-