На заповідник

На заповідник "Хортиця" очікує масштабна розбудова

Відео
Укрінформ
Керівництво "Хортиці" підготувало план реконструкції паркової зони, в облраді говорять, що мають інвестора, готового вкладати гроші в розвиток національного заповідника.

Про це повідомляє відділ комунікації Запорізької обласної ради.

"Північна частина острова потребує серйозного оновлення для комфортного відпочинку і для проведення масових заходів. Ми вже маємо план реконструкції паркової зони в районі "Козацького кола". Зокрема, розроблений проект розвитку музейної інфраструктури, що включає в себе розширення парковки, освітлення, встановлення лавочок, туалетів, урн, облаштування велодоріжок та інших зручностей, які є обов’язковим елементом туристичної інфраструктури в кращих парках Європи", - сказав під час виїзної наради генеральний директор Національного заповідника Максим Остапенко.

За його словами, тільки на "Козацькому колі" в години пікових навантажень перебувають до 20 тисяч людей. Водночас ця територія не розрахована на таку кількість відвідувачів.

Реконструкція паркової зони передбачає збереження автентичності місцини. Її вичистять від порослі, облаштують пішохідні доріжки, як їх вже протоптали люди, встановлять сім тематичних скульптур, які надасть місто.

Читайте також: Дрогобицьку солеварню хочуть перетворити на привабливу туристичну локацію

Директор заповідника акцентував увагу на тому, що необхідно повернутися до відродження Хортиці як потужної національної пам’ятки. Проте сьогодні, більшість ділянок заповідної території, зокрема й територія комплексу "Запорізька Січ", не мають дозволів – через відсутність містобудівних умов, які надає Держгеокадастр. Саме через це не можна навіть розробляти проектну документацію.

За словами першого заступника голови Запорізької обласної ради Єгора Семенкова, сьогодні вже є інвестор, який готовий вкладати кошти в розвиток Національного заповідника "Хортиця". Ба більше, зараз розробляється потужний стратегічний план із залученням інвесторів, що допоможе зробити ривок і значно поліпшити статус заповідника.

"Національний заповідник "Хортиця" може працювати на імідж Запорізької області й навіть стати прибутковим об’єктом, який наповнюватиме бюджети всіх рівнів. Запорізька область зацікавлена в розвитку заповідника", - зазначив він.

Читайте також: Запоріжжя розповіло про туристичні цікавинки цього року

Під час виїзної робочої наради перший заступник голови Запорізької облради Єгор Семенков і генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко обговорили також можливість презентації музейних експонатів на час проведення реконструкції музею на інших виставкових майданчиках регіону. Зокрема, за словами Максима Остапенка, справжнім магнітом для туристів могли б стати кораблі XVI – XVII століть, які співробітники Хортицького заповідника знайшли на дні Дніпра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-