На Вінниччині стартує фестиваль ромської культури

На Вінниччині стартує фестиваль ромської культури

Укрінформ
На Вінниччині у м. Калинівка у вівторок, 9 квітня, відбудеться ІІІ Обласний фестиваль ромської культури "Девлеса, ромале!" ("З Богом, цигани!").

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступник директора Вінницького обласного центру народної творчості Олена Назарець.

"Фестиваль "Девлеса, ромале!" ми проводимо утретє, він приурочений до Міжнародного Дня ромів. Це культурне дійство відбудеться у м. Калинівка. Концертну програму забезпечують ромські творчі колективи, які популяризуватимуть свою культуру, а його гостями будуть представники понад 80 національно-культурних товариств, які діють на Вінниччині", - повідомила Назарець.

За її словами, організаторами фестивалю є Вінницький обласний центр народної творчості та творча родина Марценкевичів – ромів з с. Іванів Калинівського району. Вони – засновники народного аматорського колективу "Ягорі" та дитячого ансамблю "Чергеня".

Крім того, учасниками свята стануть ромські шоу-театр "Шатро" і народний аматорський колектив "Братство" з Вінниці.

Українську сторінку в культурній програмі заходу представить народний ансамбль танцю "Ровесник".

Читайте також: Туристичний сезон на Миколаївщині стартує з трьох фестивалів

Почесними гостями фестивалю стануть учасники АТО/ООС – нацгвардійці з військової частини №3028, розквартированої у м. Калинівка.

Міжнародний День ромів – свято ромської культури, історії та національної ідентичності. Рішення про заснування свята було ухвалено на Всесвітньому циганському конгресі 8 квітня в 1971 році. У цей день в одному з передмість Лондона зібралися юристи, дипломати, письменники, науковці, лідери ромських громад з єдиною метою – заснувати Міжнародну ромську організацію і розпочати спільні дії із захисту прав ромів та створення у кожній країні, де проживають роми, умов збереження унікальної культурної спадщини народу. Крім свята, в процесі проведення конгресу було створено Міжнародний союз циган, обрано прапор і гімн циганського народу.

На Вінниччині налічується 13 місць постійного проживання представників ромської національної меншини, де мешкають понад 1400 осіб, зокрема 500 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-