Ще чотири природні комплекси Сумщини стали заповідними

Ще чотири природні комплекси Сумщини стали заповідними

Укрінформ
На Сумщині для збереження цінних природних комплексів рішенням обласної ради збільшено площу природно-заповідного фонду регіону на 73,9 га шляхом надання чотирьом об’єктам місцевого значення статусу заповідних.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили в департаменті екології та охорони природних ресурсів Сумської облдержадміністрації.

"Йдеться про ботанічний заказник "Чехів яр" та ландшафтний заказник "Великописарівські кургани" у Великописарівському районі, ботанічну пам’ятку природи "Духовничанські дуби" Охтирського району, а також ландшафтний заказник "Губарівщина" Роменського району", - зазначили в департаменті.

Кожен з об’єктів цікавий своєю флорою та фауною, яка наразі потребує захисту.

Так, ботанічний заказник "Чехів яр" – це природний комплекс з популяціями рідкісних видів рослин різних рангів охорони. Серед них до Червоної книги України занесено горицвіт весняний, ковилу волосисту, астрагал шерстистоквітковий, рябчик малий. Територія заказника є місцем зростання видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Сумської області: анемона лісова, ломиніс цілолистий, гіацинтик блідий, гострокільник волосистий.

Ботанічна пам’ятка природи "Духовничанські дуби" – це два дерева дуба звичайного віком близько 400 років. Територія пам’ятки є місцем мешкання жука-оленя – виду тварин, занесеного до Червоної книги України.

Читайте також: Нацпарк "Білобережжя Святослава" розширять на майже 300 га

Метою створення ландшафтного заказника "Великописарівські кургани", розташованого неподалік села Олександрівка, стало збереження типового ландшафту південно-західних відрогів Середньоросійської височини з популяціями рідкісних видів рослин різних рангів охорони. Серед них занесені до Червоної книги України сон лучний, або чорніючий та ковила волосиста. Тут також зростає п’ять видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Сумської області: горошок гороховидний, чина гороховидна, айстра степова, кринітарія волохата, цибуля круглоголова. З тварин, занесених до Червоної книги України, на цій території мешкають вусач земляний хрестоносець, махаон, подалірій, сколія-гігант, мелітурга булавовуса, ксилокопа звичайна.

Ландшафтний заказник "Губарівщина" розташований у розгалуженій глибокій балці на відстані близько двох кілометрів на північний захід від західної околиці села Волошківка Роменського району. Схили балок зарослі залишками корінних угруповань лучно-степової та деревно-чагарникової рослинності. Основна мета створення заказника – збереження лучно-степових угруповань та популяцій сона чорніючого (виду, занесеного до Червоної книги України).

Усі згадані заповідні об’єкти мають природоохоронне, наукове, рекреаційне, пізнавальне та еколого-освітнє значення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-