Івано-Франківськ після перерви готується до конкурсу різдвяних дідухів

Івано-Франківськ після перерви готується до конкурсу різдвяних дідухів

Укрінформ
В обласному центрі Прикарпаття готуються до конкурсу різдвяних дідухів. Через відсутність коштів його не проводили два роки поспіль.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського обласного науково-методичного центру туризму та культури Стефанія Капустинська.

«18 грудня у нас буде проходити конкурс різдвяно-новорічної атрибутики «Дідух-2018». Два роки поспіль ми не могли провести цей конкурс через відсутність грошей. Цього року фінансування отримали. Якщо колись дідухом ми бачили звичайний сніп з вівса, жита чи пшениці, то тепер наші майстри роблять шедеври, справжні витвори мистецтв», - каже Капустинська.

Читайте також: "В'язання Василів" може стати об'єктом нематеріальної культурної спадщини

За її словами, у цьому конкурсі свою майстерність готуються показати близько 10 самобутніх майстрів області.

Дідух — українська різдвяна прикраса, символ пожертвування найкращого збіжжя у хліборобських культурах. На Покутті, Гуцульщині та Бойківщині дідух символізує родоначальника сім'ї — діда, а також усіх предків. Дідуха робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. До хати його вносили напередодні Різдва, а зберігали до Водохреща. Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце — під образами. Після свят дідуха спалювали, і це символізувало те, що душам померлих час повертатися на небо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-