На острові Джарилгач розширять нацпарк і відновлять маяк

На острові Джарилгач розширять нацпарк і відновлять маяк

Укрінформ
У Скадовському районі Херсонщини - на острові Джарилгач, який є найбільшим безлюдним островом на території України і Чорного моря, - розширять територію розташованого там Національного природного парку "Джарилгацький" та відновлять встановлений на острові маяк, який має статус пам'ятника культури.

Про це повідомляє прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

"4 грудня голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв зустрівся з заступником міністра екології та природних ресурсів України Василем Полуйком. Василь Полуйко поінформував очільника Херсонщини про перспективні інвестиційні проекти, які плануються на 2019 рік: фінансування відновлення Джарилгацького маяка (Скадовський район), а також проект щодо розширення НПП "Джарилгацький" шляхом передачі територій державним підприємством "Херсонське лісомисливське господарство", - йдеться в повідомленні.

Полуйко також повідомив, що Міністерство екології та природних ресурсів України профінансує будівництво на території ДП "Херсонське лісомисливське господарство" вольєрів, куди переселять тварин, які були завезені на острів людьми, і наразі мешкають там.

Під час робочої зустрічі були обговорені також питання розширення території розташованого на Херсонщині Національного природного парку "Олешківські піски" та створення в області Національного природного парку "Кам'янська Січ".

Читайте також: Нацпарк «Олешківські піски» розширили

Острів Джарилгач - найбільший безлюдний острів на території України і Чорного моря. Його площа становить 62 кв. км, довжина – 42 км. Максимальна ширина 4,8 км. На території острова розташовано Джарилгацький національний природний парк, який було створено 2009 року. Крім самого острова, до складу цього нацпарку входить також акваторія Джарилгацької затоки, що омиває острів, і відповідно до Рамсарської конвенції має статус водно-болотних угідь міжнародного значення з особливим охоронним режимом.

Джарилгацький маяк розташований в східній частині острова Джарилгач. Він побудований у 1900 році (за іншими джерелами - в 1902 році) і наразі має статус пам'ятника культури. Загальна висота маяка 24,4 м. Його металевий каркас та технічне оснащення виготовлено в Парижі. Існує версія, що ажурний металевий каркас маяка та його необхідні пристрої були спроектовані відомим французьким архітектором Александром Гюставом Ейфелем, автором Ейфелевої вежі. За іншими даними, маяк був виготовлений за проектом одного з учнів Ейфеля. У 1997 році за 50 метрів від Джарилгацького маяка було збудовано новий 24-метровий маяк.

Фото: ВЛАСНО.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-