Лоукост-авіаперевізники в Україні: усе про ціни, напрямки, умови та правила

Лоукост-авіаперевізники в Україні: усе про ціни, напрямки, умови та правила

Аналітика
Укрінформ
Конкуренція за небагатого українського авіапасажира посилюється – вітчизняний ринок поступово набирає цивілізованих обрисів

Поняття «лоукостер» міцно увійшло в повсякденний лексикон українців. Укрінформ нарахував вже близько десятка авіакомпаній, які обслуговують в Україні «бюджетних» мандрівників.

До кінця року небо над Україною «відкриють» для себе ще дві авіакомпанії. Вони виконуватимуть рейси з Міжнародного аеропорту «Бориспіль», про що повідомив генеральний директор летовища Павло Рябікін. Щоправда, про подробиці – «національність» перевізників, цінову категорію і напрямки руху – він не розповів. «Коли вони полетять, ми проінформуємо окремо», – сказав посадовець. Сподіватимемося, це стане ще одним приємним сюрпризом для потенційних пасажирів. Особливо, якщо це виявляться так звані «бюджетні» компанії, або як їх називають «лоукостери», що забезпечують недорогі перевезення – зокрема, за умови раннього бронювання.

Два європейські «лоукост-монстри» вже в Україні

Кілька таких компаній вже працюють у нашій країні, поступово розширюючи географію польотів і активно конкуруючи (що вигідно для пасажирів) між собою на найбільш запитаних напрямках. Зокрема, про вигоди такого суперництва між «старожилом» українського ринку , угорською компанією Wizz Air, і «новачком» – ірландським лоукостером Ryanair – Укрінформу розповів авіаційний експерт, член Громадської ради при Державіаслужбі Богдан Долінце.

І справді, прихід Ryanair став головною подією року на вітчизняному ринку авіаперевезень. Нагадаю, на появу цього лоукостера в Україні чекали іще торік – але тоді, як-то кажуть, «не склалося»: через різні погляди менеджменту компанії і керівництва Міжнародного аеропорту «Бориспіль» на умови співпраці. Перевізник вимагав великих преференцій, а українська сторона не хотіла працювати собі у збиток і просила надати додаткові гарантії перспектив розширення присутності Ryanair на українському ринку (збільшення у майбутньому кількості рейсів та напрямків, за якими їх виконуватимуть). Тепер же суперечки позаду. Компанія вже виконує рейси з Міжнародного аеропорту «Бориспіль» до Берліна (аеропорт «Шенефельд»). Літають чотири рази на тиждень: по понеділках, середах, п’ятницях і неділях. Вартість квитка в один бік при ранньому бронюванні – від 18 євро. Хоча квитки, придбані за кілька днів до польоту, не набагато дешевші, аніж у «небюджетних» авіаперевізників. Приміром, якщо захочете полетіти до столиці Німеччини у п’ятницю, 7 вересня, муситимете заплатити щонайменше 127 євро.

Щоправда, Ryanair почав великий розпродаж мільйона квитків на всі напрямки майбутніх польотів з України. Мінімальна вартість перельоту у рамках акції - від 13 євро в один бік з урахуванням обов'язкових зборів. Але, іще раз наголошую, йдеться про дуже раннє бронювання…

Що ж до напрямків, то вже найближчим часом лоукостер виконуватиме рейси із Києва ще до 11 міст шести європейських країн: Гданська, Кракова, Вроцлава, Познані, Варшави, Бидгоща (Польща), Лондона (Великобританія), Барселони (Іспанія), Стокгольма (Швеція), Вільнюса (Литва), Братислави (Словаччина).

Починаючи із жовтня, Ryanair запланував польоти зі Львова. Спочатку – за п’ятьма напрямками: до німецьких Дюссельдорфа і Меммінгена, польських Варшави і Кракова, і також – до Лондона. Окрім того, авіаперевізник веде переговори про співпрацю з іще п’ятьма українськими аеропортами.

Керівництво головного конкурента Ryanair на українському ринку – згаданого вже угорського перевізника Wizz Air – порадувало планами розширення присутності компанії на українському ринку. Пасажиропотік обіцяють збільшити втричі, розраховуючи перевезти у наступному році до 2,5 мільйонів пасажирів. Керівництво Wizz Air поінформувало про відкриття з наступного березня 5 нових рейсів з України: із київського аеропорту "Жуляни" – до Бремена (Німеччина), Риги (Латвія), Біллунна (Данія). А з аеропорту "Львів" – до Копенгагена (Данія) і німецького Франкфурта. До речі, уже можна бронювати квитки на ці рейси – за ціною 30-40 євро. Нагадаю, у березні компанія Wizz Air відкрила три нові рейси з Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького: до Гданська, Катовіце і Дортмунда.

Загалом перевізник вже виконує із Києва та Львова рейси до 9 країн: Польщі (Гданськ, Катовіце, Познань, Люблін, Варшава, Вроцлав), Німеччини (Кельн, Берлін, Гамбург, Дортмунд, Нюрнберг, Франкфурт, Меммінген), Литви (Каунас і Вільнюс), Словаччини (Братислава), Угорщини (Будапешт), Данії (Копенгаген), Португалії (Лісабон), Великобританії (Лондон) та Кіпру (Ларнака).

Нові напрямки від конкурентів

Були цього року і інші приємні новини для шанувальників «бюджетних» авіаперельотів. Зокрема, услід за польським і німецьким напрямками стрімко зростає кількість польотів до Італії (Рим, Мілан, Неаполь, Венеція).

Приміром, активізувала присутність в українському небі італійська авіакомпанія Ernest Airlines. Це – міжнародний перевізник, створений групою шведських та італійських інвесторів. З 20 жовтня 2017 року виконує рейси до Італії зі Львова, з торішнього грудня – із Києва. Доступні рейси до Мілана, Неаполя, Болоньї, Рима і Венеції. Найдешевший квиток на всі напрямки – 40 євро.

Трохи дорожче (від 55 євро) можна злітати до Рима, скориставшись послугами іспанської авіакомпанії Vueling (другий за розмірами перевізник Іспанії), яка здійснює рейси із аеропорту «Київ» (Жуляни). Також компанія виконує рейси до Барселони (від 50 євро).

Турецький «Pegasus Airlines» спеціалізується, переважно, на чартерних рейсах. Але поступово виходить і на регулярні маршрути (до Анкари і Стамбула). Літає із Києва й Запоріжжя (від 25 євро). Також «Pegasus» пропонує варіанти транзитних поїздок – зокрема, з турецьких аеропортів можна за 15 євро дістатися Тель-Авіва (Ізраїль) чи за 40 – єгипетського Шарм-ель-Шейха.

Азербайджанський лоукост AZAL jet пропонує польоти з Києва до Туреччини, Грузії, Казахстану, Таїланду, ОАЕ, Китаю, Ірану і США. Утім, акційні пропозиції, зазвичай, стосуються перельотів до Баку (від 25 євро – у вартість не входить багаж, але можна взяти на борт до 10 кілограмів ручної поклажі). А вже із азербайджанської столиці можна транзитом за порівняно невисоку ціну летіти за десятками напрямків по регіону та світу.

Окрім іноземних компаній, в Україні існують власні бюджетні авіалінії. Зокрема, цьогоріч у травні почав літати вітчизняний перевізник SkyUp - перший чартерний рейс він здійснив з аеропорту «Київ» до єгипетського Шарм-ель-Шейха. Надалі компанія планує налагодити регулярні перевезення як на внутрішніх, так і на міжнародних напрямках, зокрема до Барселони й Ларнаки. Щоправда, цього літа SkyUp разом з іще одним чартерним перевізником – Bravo Airways – добряче потріпав нерви українським туристам, періодично скасовуючи рейси до Єгипту, Туреччини та інших курортів. Після «останнього китайського» попередження компанія повідомила про плани збільшити власний авіапарк до чотирьох лайнерів.

Поки що – віримо. Але відновити зіпсовану репутацію перевізникові, вочевидь, буде складно…

З 11 травня 2017-го систему лоукост-тарифів пропонує споживачам вітчизняна авіакомпанія Міжнародні авіалінії України. Акційні пропозиції діють в аеропортах Києва, Харкова, Львова, Одеси і Запоріжжя. Також є рейси із Вінниці та Дніпра. Оптимальний варіант - купувати квиток за 10 та більше місяців. Пізніше – ціна зростає мінімум удвічі.

До речі, зараз МАУ проводить акцію, продаючи квитки за лоукост-цінами до багатьох європейських міст – вартістю від 48 євро в обидва боки. Серед напрямків, зокрема, Будапешт, Рига, Гельсінкі, Амстердам, Брюссель, Мадрид. Така ж вартість акційних квитків до Тель-Авіва, Єревана і Тбілісі.

Ще одна вітчизняна компанія – Yanair – пропонує з Києва та Одеси долетіти до Тбілісі, Батумі і Тель-Авіва. Утім, ціни «вражають» не дуже: найдешевший квиток із Жулян до столиці Грузії – 80 євро.

Не лоукостери, але… дешеві

Конкуруючи на ринку за апріорі небагатого українського пасажира, доволі низькі ціни у рамках різноманітних акцій і на етапах раннього бронювання пропонує й низка компаній, які офіційно не позиціонують себе як «лоукостери».

Латвійська компанія airBaltic часто «балує» клієнтів акційними пропозиціями. Виконує рейси із Києва й Одеси. Нещодавно перевізник запропонував рекордно низькі ціни на перельоти із Києва до Риги – від 22 євро в один бік та від 49 – в обидва (на рейси з другої половини жовтня цього року до лютого наступного). Трохи дорожчі квитки до інших столиць країн Балтії – Талліна та Вільнюса. До Копенгагена прямим рейсом можна долетіти за 60 євро. 

Грецький авіаперевізник AegeanAir часто проводить акції, натрапивши на які, пасажири матимуть можливість дістатися Афін менш ніж за 30 євро. Звичайна ціна при бронюванні за 8-10 місяців – 35 євро. Причому, на відміну від «класичних» лоукостерів, вартість харчування та перевезення багажу входить у ціну квитка.

Ізраїльський перевізник UP на нашому ринку з березня 2014 року. Українці мають можливість з Києва долетіти до Тель-Авіва, Берліна, Будапешта, Ларнаки і Праги. У компанії є "туристичний" клас, аналог лоукост-тарифів, який передбачає додаткову плату за провезення багажу і харчування на борту. Замовляючи квитки за 10 місяців до рейсу, можна заощадити майже втричі. Приміром, злітати до Тель-Авіва за 80 євро.

AtlasGlobal. Турецька авіакомпанія, що базується в Стамбулі, виконує регулярні і чартерні рейси до європейських країн, а також до Казахстану, Іраку й Ірану. На українському ринку компанія з 2015 року, співпрацюючи із аеропортами Києва, Харкова, Львова та Запоріжжя. Проте, перевізник пропонує обмежену кількість «дешевих» квитків.

Низка «класичних» лоукостерів і лоукост-підрозділів великих світових компаній здійснюють рейси до країн Азії (Air Arabia, Fly Dubai, а також згадані вже Air Baltic та Vueling). Але ціни на квитки не такі «приємні» - від 100 євро в один бік, оскільки йдеться про польоти на великі відстані.

Отже, підсумуємо: за порівняно невисоку ціну із Києва можна долетіти до багатьох міст Польщі, Німеччини та Італії, а також до аеропортів Португалії, Іспанії, Туреччини, Об'єднаних Арабських Еміратів, до столиць Литви, Латвії, Естонії, Данії, Угорщини, Словаччини, Великобританії, Греції і давно уподобаного нашими товстосумами острова Кіпр.

Німецький та польський напрямки пріоритетні для лоукостерів, які співпрацюють із львівським летовищем. Також звідти є низка рейсів до Італії, Лондона і Стамбула. Найбільше лоукост-маршрутів з Одеси прокладено до Туреччини. Є можливість недорого відвідати Дубай та Ригу. З Харкова і Запоріжжя здійснюють «бюджетні» рейси до Стамбула (Туреччина), Дортмунда (Німеччина) та польського Катовіце.

Загальні поради для пасажирів відомі: шукати дешеві квитки на сайтах «бюджетних» авіакомпаній варто десь за півроку до вильоту (у випадках із класичними «лоукостерами» - ще раніше). Також вартість квитка залежить від сезону. Улітку, на новорічні свята та уїк-енди вартість перельотів вища. Здешевити квитки для пасажирів лоукост-компаніям вдається за рахунок залучення додаткових обігових коштів задовго до здійснення рейсів (своєрідна позика), зниження вартості обслуговування польоту через використання дешевших аеропортів, а також відмови від надання певних послуг, які традиційно входять в ціну квитка «звичайних» авіаперевізників.

Для пасажирів це означає, що:

  • не вдасться безплатно поїсти й попити на борту літака;

  • доведеться самому шукати, де сісти (недорогі квитки продають без закріплення місць за пасажирами),

  • можна взяти із собою мінімальну кількість багажу. За «перевантаження» треба платити – іноді, більше, ніж коштує ваш квиток.

  • ви не зможете повернути куплений квиток або змінити в ньому дату вильоту,

  • квитки доведеться купувати на сайті лоукостера – у звичайних касах проїзні документи таких перевізників, як правило, відсутні,

  • часто як місця для посадки лоукостери використовують «другорядні» аеропорти, що може збільшити вартість проїзду до місця призначення, а також викликати інші труднощі траспортної логістики.

Докладніше про правила та умови дешевих авіаперельотів читайте в матеріалах «Поради від Укрінформу: як дешево купити авіаквиток» та «Як не спізнитися на рейс: лайфхаки від дипломатів».

Владислав Обух. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-