На Поштовій площі проводять екскурсії на місці майбутнього музею

На Поштовій площі проводять екскурсії на місці майбутнього музею

Укрінформ
У Києві активісти, які вже понад два місяці цілодобово чергують на місці розкопок на Поштовій площі, проводять екскурсії для охочих ознайомитися з артефактами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами однієї з активісток, близько 20-30 осіб щодня знайомляться з історичним надбанням на місці розкопок.

"Зараз ми готуємося до розгляду питання (про надання статусу пам’ятки знахідкам на Поштовій площі - ред.) в Кабінеті Міністрів. Там готуються вже довідки по бюджету, проектується адміністративна структура майбутнього музею. Розглядалися різні варіанти: чи він буде підпорядкований Музею історії Києва, чи комусь іншому, чи самостійною адміністративною одиницею. Це теж питання, яке слід вирішувати", - зазначив активіст Олександр Місюра.

Читайте також: Розкопки на Поштовій: експерти готують укріплення паль

За його словами, можливо також знайти компроміс із забудовником.

"Люди, які розбираються в цьому, кажуть, що тут можна збудувати певну топологію, коли і музей буде повноцінно створений, і якісь торговельні приміщення також. Тобто, є шлях до компромісу", - сказав Місюра.

Як повідомлялося, внаслідок серпневих злив територію розкопок було затоплено чотири рази, зокрема і через прорив магістральної труби.

Київрада 21 червня ухвалила рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення "Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам'ятки археології місцевого значення "Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві" та музеєфікації об'єктів культурної спадщини" підтримали 68 депутатів.

Читайте також: В Інституті археології прокоментували ситуацію з артефактами на Поштовій

Рішення, серед іншого, передбачає створення комунального закладу "Центр консервації предметів археології" та проведення міжнародного архітектурного конкурсу.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

5 вересня в Києві відбудеться Міжнародна науково-практична конференція "Поштова площа: історичний та культурний вимір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-