Фестиваль на Тернопільщині зібрав лемків із семи країн

Фестиваль на Тернопільщині зібрав лемків із семи країн

Фото
Укрінформ
Заключні акорди ХIX Всеукраїнського фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» звучать зранку на Тернопільщині.

Тут, у лісовому урочищі між Тернопільською та Івано-Франківською областями завершується триденне свято, що згуртувало лемків із семи країн світу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна ідея фестивалю - популяризація всього українського, всього того, чого хотіли позбавити нас ще у 1944-1946 роках під час депортації українців з Лемківщини та інших етнічних українських земель, що були на території Польщі. Тоді майже 500 тис. українців було депортовано із прадідівської землі. Але тут, на Тернопільщині та в інших областях, куди їх було переселено, лемки знайшли другу батьківщину. Тож нині вони зібралися на своєму щорічному фестивалі, аби розповісти про лемківську культуру, збережене духовне надбання», - сказав кореспонденту агентства голова Тернопільського обласного товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Читайте також: Лемки Луганщини. Між двома геноцидами

Напередодні у райцентрі Монастириська, на околиці якого в урочищі Бичова відбуваєтся фестиваль «Дзвони Лемківщини», пройшла відбулася урочиста хода учасників фестивалю, на сцені виступали професійні та аматорські колективи і окремі виконавці з України, Польщі, Словаччини, Сербії та Канади.

Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» / Фото: Снітовський Олег, Укрінформ

У неділю фестиваль завершиться традиційною дегустацією страв лемківської кухні, давніми іграми та розвагами лемків біля символу «Лемківських дзвонів» - великої ватри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-