Фестивальний малиновий вихідний на Житомирщині

Фестивальний малиновий вихідний на Житомирщині

Укрінформ
Оригінальна фестивальна прем'єра села Малинівка – з малиновим борщем. На черзі – Коростеньський фестиваль дерунів

Цього літа Житомирщина вражає туристів оригінальними фестивалями. Червень розпочався із лавандового фесту. Потім були ягідний, чорничний, а минулих вихідних – яскравий та смачний малиновий фестиваль.

Кілька сотень гостей зібрало мальовниче село Малинівка у Малинському районі, де королевою свята стала малина. Організатори стверджують, що подібний фестиваль уперше пройшов не тільки на Житомирщині, а й в Україні.

Ідея такого заходу дуже амбітна та перспективна. Відвідувачів не просто частували стравами з малини, а ще й мотивували займатися ягідництвом, котре може приносити реальні прибутки у сільській місцевості.

ФЕСТИВАЛЬНІ САДЖАНЦІ МАЛИНИ З ВЕЛИКИМИ СПОДІВАННЯМИ

Примхи липневої погоди, що найбільше непокоїли організаторів, не зіпсували свята. Тож під теплим літнім сонечком, з веселими піснями та ароматом малини село започаткувало нову гарну традицію. Поки господині готували 300 літрів малинового борщу, інтригуючи незвичною стравою гостей, кореспонденту Укрінформу вдалося поспілкуватися з ідейними натхненниками фестивалю.

Ініціатива проведення такого свята належить місцевій агрофірмі «Малинівське». Найцікавіше те, що підприємство ягідництвом не займається, а сіє зернові та вирощує свиней. Натомість його керівництво вирішило дати селянам можливість спробувати заробляти на малині. Для цього й організували фестиваль, придумали чимало розваг та конкурсів, переможці яких отримали саджанці сортової ягідної культури, які достатньо висадити, належно доглядати – і врожай не забариться.

«Ми зацікавилися ідеєю інших сільгосппідприємств, які надають населенню насіннєвий і посадковий матеріал. Люди його вирощують, а підприємство потім скуповує продукцію, даючи можливість заробити людям та й саме отримує прибутки. З огляду на те, що ми поліський край, де поширене ягідництво, та ще й з такою милозвучною назвою Малинівка, вирішили подарувати і нашим селянам малину. У Малинському районі вже є приватні ініціативи з вирощування цієї ягоди, а також працюють холодильні камери, куди люди здають врожай для подальшої реалізації. Усі переможці конкурсів отримають ремонтантну малину високопродуктивних сортів, яка починає плодоносити в середині літа й продовжує аж до перших морозів. Сподіваємося, що вона приживеться у Малинівці й нам удасться такими чином вселити у людей віру, що їхня праця недаремна, потрібна й прибуткова», – розповів перед початком фестивалю директор агрофірми «Малинівське» Сергій Кучинський.

На запитання, чи готове підприємство змінити свій профіль, якщо у селі почнуть збирати рекордні врожаї малини, Сергій Іванович з посмішкою відповідає, що за кілька років його агрофірма може також перейти на промислове вирощування цієї ягідної культури.

Голова Малинівської сільської ради Наталія Парфіненко каже, що залюбки підтримала ідею проведення фестивалю, адже місцева агрофірма багато допомагає селу.

«Сподіваємося, що фестиваль малини об’єднає нашу громаду. Ми завжди працюємо в тандемі з підприємством і цього разу вирішили започаткувати не тільки нове свято, а й допомогти громаді спробувати себе у ягідництві», – додає Парфіненко.

Жителі Малинівки переконані, що саме малина дала назву їхньому селу і, як доказ, розповідають свою легенду. Кажуть, колись давно жив у хатині дідусь-травник, що знав ліки всіляким недугам. Людей, які зверталися по допомогу, дивували кущі з білим цвітом на його обійсті.  Із листя він готував цілющі чаї, а настоєм із квітів лікував укуси змій. Потім біля дідуся почали з’являтися сусіди, які під хатами висаджували ті кущі, а всіх подорожніх пригощали смачними ягодами. Отак на теренах села і з’явилася малина. З часом жителів того поселення почали називати малинівцями, а їхній хутір – Малинівкою.

300 ЛІТРІВ МАЛИНОВОГО БОРЩУ ДЛЯ ГОСТЕЙ ФЕСТИВАЛЮ

Довго ситим оповідками та піснями про малину не будеш, тому гості, яких під вечір геть заворожив аромат малини, пішли спробувати ягідних смаколиків від місцевих господинь.

Найбільше охочих вишикувалося в черзі за малиновим борщем, яким пригощали безкоштовно. Повернення з фестивалю без його рецепту журналісту не пробачили б читачі. Тож секретом приготування незвичної страви поділилася майстер виробничого навчання Малинського професійного ліцею Ксенія Марценюк.

«Борщ у нас солодкий і багатий вітамінами. Готується він дуже просто. У відвар із яблук додаються перетерта малина, цукор, ваніль, кориця, гвоздика і напівсолодке червоне вино. Все це має настоятися, доки не охолоне. Потім ріжемо кубиками диню, змішуючи із листочками м’яти. Залишається зробити найвідповідальніший крок – пригостити і вразити гостей. Тому диню заливаємо відваром й подаємо. При бажанні страву можна прикрасити кулькою морозива».

Як згодом повідомили організатори, гості з’їли всі 300 літрів приготованого малинового борщу.

Чи не на кожному кроці фестиваль пригощав свіжою малиною та малиновими цукерками. Крім того, вражав уяву асортимент ягідної випічки. Вправні куховарки частували за доволі демократичними цінами тертим пирогом із малиною, двома видами вареників із сиром та яблуками під малиновою поливкою, тарталетками з малини, малиновим пирогом на здобному дріжджовому тісті, імбирним печивом із малиною, малиновим тортом, малиновим щербетом, пиріжками з малиною на тісті, як для традиційних чеських калачів.

На малиновому ярмарку в куточку примостився і хлопець за кавомашиною. Запитую, чи раптом немає в нього малинової кави. Веселий бариста не розгубився і запропонував альтернативу: «Кава у нас класична – без малини. Але ж фестиваль тематичний, тому сьогодні пригощаємо малиновим чаєм».

ЯГІДНІ ПЕРСПЕКТИВИ ЖИТОМИРЩИНИ

Організатори свята подбали про те, аби всі охочі мали можливість придбати саджанці малини та отримати фахові консультації про кожен сорт і особливості догляду за ним.

Ягідні культури зі своєї плантації на фестиваль малини привіз селекціонер, власник приватного розсадника «Глорія Плант» Володимир Дмітрієв, який уже 30 років займається ягідництвом. У його дачній  колекції є унікальні культури, а саме 5 сортів малини, 2 сорти брусниці та 1 сорт лохини, які він сам вивів та вніс до реєстру.

«Щодо малини, то ми вирощуємо близько 20 її різновидів. На фестиваль привезли саджанці сортів «Помаранчеве диво», «Рожеве диво», «Мамонт», а ще новий – «Ремарка» – моєї селекції. Останній дуже невибагливий, стійкий до спеки та хвороб, добре зимує, дає великі ягоди та гарний врожай», – поділився селекціонер.

За його словами, малина цінна тим, що всі частини її куща наділені цілющими властивостями. Ягоди багаті вітамінами, добре лікують застуду та мають снодійний ефект. Чоловік каже, що водіям, які поласували досхочу малиною, не варто сідати за кермо, бо перевірив на собі, що можна просто заснути в автомобілі.

Володимир Дмітрієв з оптимізмом оцінює перспективи ягідництва в області: «Житомирщина дуже сприятлива для ягідного бізнесу. Ще 15 років тому вибрав цю область для вирощування ягідних культур і не помилився, назвавши її ягідним центром на карті України. Тут дають гарні врожаї малина, лохина, суниця, журавлина. На Житомирщині росте близько 20 ягідних культур, які можуть лікувати всі хвороби. Тому такі переваги області треба використовувати».

Фестиваль малини запам’ятався ще й світлинами біля яскравих фотолокацій, враженнями від майстер-класів, виставки народних умільців, конкурсів та інших розваг.

Тепер малинівцям залишилося висадити ягідні саджанці, зібрати врожай і приготувати смачні страви вже на наступний фестиваль малини.

Тим часом фестивальний сезон триває і Житомирщина готує ще чимало цікавих атракцій для гостей краю. Анонс подій на найближчі два місяці обіцяє багато музики і гастрономічних цікавинок, про які Укрінформ обов’язково поінформує своїх читачів.

Ірина Чириця, Житомир

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-