Оксамитовий сезон: українці бронюють тури, не зважаючи на скандальний липень-2018

Оксамитовий сезон: українці бронюють тури, не зважаючи на скандальний липень-2018

Аналітика
Укрінформ
Український турист не надто полохливий, але після чартерного колапсу – обережності додалося

Цьогорічне літо запам'ятається багатьом туристам, можливо, не стільки відпочинком, скільки колапсом авіаперевезень. Здається, що на початку липня не проходило і дня, щоб не з'являлися нові повідомлення про туристів, які не можуть вилетіти з чи до найпопулярніших курортів Туреччини, Єгипту, Іспанії, Албанії, Греції. Про причини “трешового” високого сезону Укрінформ писав раніше. Попереду – іще половина літа та оксамитовий сезон. Відтак Укрінформ дізнавався, де цьогоріч найкраще відпочивати восени і чи не взяв гору у туристів страх перед перспективою кількаденного сидіння в аеропорту на валізах - над бажанням продовжити собі літо.

Сенсація: у Єгипті в оксамитовий сезон дорожче, а у Іспанії - дешевше

У Туреччині на початку вересня ще досить жарко, але погода все одно стає трохи лагіднішою, ніж улітку. Приміром, у Кемері стовпчик термометра зазвичай тримається в середньому на рівні +29 С. Вода у цей час добре прогріта, і немає різких перепадів між денною і нічною температурою. Найтепліше у вересні тут на відпочинку в Кемері, Аланії та Белеку, що розташовані на південному узбережжі Середземного моря. У вересні Туреччина ще продовжує активно приймати туристів, особливо європейських, тому ціни в цей період ще тримаються практично на рівні літніх.

Приміром, ціни у серпні і вересні в один і той же бюджетний тризірковий готель Rosella в Аланії на 7 днів – 17 232 гривень на двох з харчуванням “все включено”, а у вересні навіть більше – 18 170 гривень. А от у п'ятизірковому готелі Kemer Millennium Resort, що в Кемері, різниця у ціні навпаки на користь вересня – 26 835 гривень порівняно з 30 341 гривень у серпні. Тобто деякі готелі дорожчого сегменту заманюють туристів знижками.

В Єгипті у вересні теж продовжує триматися спека, хоча порівняно з літом в +40 °С погода тут теж стає прохолоднішою, а середня температура в найпопулярніших курортах Хургаді та Шарм-ель-Шейху тримається на рівні +35°С. Прохолодніше стає ближче до кінця місяця. Саме тому ціни на відпочинок тут дещо вищі, ніж у липні чи серпні. Приміром, у тризірковому готелі Viva Sharm Hotel, що в Шарм-ель-Шейху, відпочинок на 7 днів з повним харчуванням коштуватиме у серпні 18 501 гривень, а вже у вересні – 21 091 гривень. У п'ятизірковому готелі Amwaj Oyoun Hotel &Resort такий же відпочинок у серпні обійдеться у 22 547 гривень, а у вересні – 24 678 гривень.

Про ціни на інші напрямки відпочинку і те, як взагалі змінилися ціни в оксамитовий сезон, порівняно з минулим роком, Укрінформ запитав у Юлії Челікпазу, гендиректора туристичного онлайн-сервісу TripSee:

Гендиректор туристичного онлайн-сервісу TripSee Юлія Челікпазу та директор Центру розвитку туризму Володимир Царук
Гендиректор туристичного онлайн-сервісу TripSee Юлія Челікпазу та директор Центру розвитку туризму Володимир Царук

“Ціни на відпочинок в Італії не змінюються, бо на початку осені там тримається попит. А от в Іспанії можна спостерігати зниження цін у вересні. Приміром, один і той же хороший п’ятизірковий готель у серпні тут коштує 65 тисяч гривень, а у вересні – 38 тисяч гривень. У цілому у 5-зіркових готелях зниження ціни в оксамитовому сезоні тут становить від 20% до 50%. Греція теж може запропонувати знижки на вересень, хоча дещо менші – до 10-15%. Щодо вподобань туристів, то стало більше замовлень сімейних турів з маленькими дітками до Туреччини. Крім того, зараз чимало людей купують тури в Іспанію через вигідні пропозиції на оксамитовий сезон.

Порівняно ж з минулим оксамитовим сезоном ціни підросли на 20-30% і думаю, ближче до вересня ціни зростатимуть через наплив туристів. У минулому сезоні туроператори навіть доставляли чартери, тому що людей було досить багато, і схоже, що цього року така тенденція зберігатиметься”.

Туристи менше не бронюють, але явно стали більш обачливими

Липневі скандали, судячи з тенденцій бронювання турів на оксамитовий сезон, не надто налякали українців, охочих до відпочинку. Щоправда, за словами Юлії Челікпазу, туристи тепер стали більш обачливими та вибірковими: “У зв’язку з негативними ситуаціями, які відбулися з польотами туристів до Туреччини та Єгипту, люди, звісно, трішки хвилюються, замовляючи тури. Сегмент дешевих турів дещо скоротився, бо люди прийшли до тями і почали думати, що вони купують. Тепер туристи стали детально розпитувати про стабільних туроператорів, відтак дуже добре продаються такі перевірені туроператори як ANEX Tour, Tez Tour, Pegas Touristik, Coral Travel. Також клієнти зараз добре вивчають авіакомпанії-перевізники, а не хапають перший дешевий тур за 200 доларів. Порівняно з попереднім оксамитовим сезоном, бронювання зберігається приблизно на такому ж рівні, але тепер люди при виборі туру замовляють щось конкретне, приміром, авіакомпанію-перевізника “МАУ” чи “Розу Вітрів” і при цьому перепитують, що робити і як реагувати, коли рейс затримано”.

Володимир Царук, директор Центру розвитку туризму, додає, що на туристичному ринку помітна іще одна тенденція - люди зараз бояться бронювати тури заздалегідь: “Дуже багато людей забронювали тури ще взимку, але виявилося, що авіакомпанії не змогли надати достатньо літаків, щоб забезпечити переліт великій кількості туристів і рейси до Тунісу було скасовано. В результаті – і туристи, і турагенти зазнали збитків, і зараз не відомо, коли авіакомпанії їм повернуть гроші”.

Аби знати, як не потрапити у халепу при виборі туру, Укрінформ попросив гендиректора туристичного онлайн-сервісу TripSee дати туристам базові поради. Ось про що треба пам’ятати:

1. Бронюйте тільки в надійних туроператорів. Якщо ви бачите, що пропозиція на ринку в одного туроператора – $1000, в другого – $1050, в третього – $1100, а в четвертого $400 – то не погоджуйтесь на таку «спокусу». Безплатний сир буває лише в мишоловці. Краще обрати дешевший готель, але перевіреного туроператора.

2. Якщо рейс дуже затримано, вас при цьому не селять у готель чи не дають воду тощо – збирайте якнайбільше підтверджувальних документів і не мовчіть. Існують законні методи і можливості тиснути на несумлінних туроператорів. Лише так можна домогтися покращення рівня сервісу для туристів.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-