На Львівщині створять шафрановий заповідник зі стежками для туристів

На Львівщині створять шафрановий заповідник зі стежками для туристів

Укрінформ
На Львівщині для збереження рідкісного виду синіх пролісків до кінця року буде створено заповідник загальнодержавного значення «Малополіський шафран».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Андрій Сенюк.

«Червонокнижний шафран - блакитні проліски - цвіте в урочищі «Чорний ліс» на території Великомостівського лісництва. Саме привабливість цієї рослини зумовлює її нищівний збір на букети, викопування цибулинок, що загрожує повному зникненню унікального виду», - зазначив Сенюк.

В урочищі ростуть дев`ять видів червонокнижних первоцвітів, найцінніший із яких – шафран Гейфеля. Саме він є неабиякою принадою для «браконьєрів-флористів».

Читайте також: Бриндуші вкрили Закарпаття фіолетовим килимом

Саме статус заповідника дозволить посилити захист унікальної рослини.  Зокрема, заборонять будь-які рубки у весняний, літній і осінній період, щоб не нищити трав’яний покрив. Рубки буде дозволено проводити тільки у зимовий період. Також будуть встановлені щити з повідомленнями про заборону зривати ці квіти й підсилено патрулювання лісового господарства.

Минулого року було створено ініціативну групу щодо захисту шафрану і створення заповідника. Ця ідея вже отримала погодження у Міністерстві екології. Наступним кроком стане розробка відповідного проекту, який подадуть для підготовки відповідного указу Президента. Заповідник займатиме 500-гектарну площу. Для туристів тут мають намір облаштувати спеціальні стежки над квітковими полянами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-