У Норвегії за полярним колом з'явиться енергопозитивний готель

У Норвегії за полярним колом з'явиться енергопозитивний готель

Фото
Укрінформ
Норвезьке архітектурне бюро Snøhetta, відоме розробкою першого в Європі підводного ресторану, представило проект першого у своєму роді енергопозитивного готелю, розташованого за полярним колом.

Svart біля підніжжя льодовика Свартісен стане першим готелем, який буде збудовано  відповідно до стандарту Powerhouse. Це означає, що за 60 років функціонування будівля зможе виробити більше енергії, ніж потрібно на її виробництво, експлуатацію та знесення, йдеться на сайті архітектурного бюро.

Будівля готелю має форму кільця, що відкриває панорамний краєвид гір і фіорду. Її чудово вписано в ландшафт, не порушуючи природної краси. Архітектори черпали натхнення з традиції будівництва норвезьких рибальських будиночків на палях "fiskehjell" і "rorbu". Завдяки цьому готель мінімально впливає на ґрунт і довкілля, а гості отримують можливість поплавати на байдарках або прогулятися спеціальною доріжкою безпосередньо під будівлею.

Читайте також: Арктичне оздоровлення пропонує шведський готель на воді

Архітектори провели рік, вивчаючи сонячну радіацію на гористій місцевості, де буде розташовуватися готель. Це дало їм змогу розробити конструкцію, яка найбільш ефективно може генерувати електрику завдяки сонячному світлу. Сонячні панелі, вироблені з використанням гідроенергії, щоб, знову ж таки, скоротити кількість шкідливих викидів під час  будівництва, буде встановлено на даху. У зимовий час величезні вікна впускатимуть якомога більше світла для обігрівання приміщень.

Читайте також: У Норвегії з'явиться перший в Європі підводний ресторан

"Будівництво в таких місцях завжди передбачає необхідність підвищених зобов'язань в плані збереження природної краси, флори і фауни. Відтак у нас з самого початку було завдання спроектувати стійку будівлю, що завдасть мінімальної шкоди прекрасній північній природі. Будівництво енергопозитивного готелю - це важлива умова для створення туристичної дестинації з повагою до унікальних особливостей місцевості, рідкісних видів рослин, чистої води і синьої криги льодовика Свартісен", - говорить засновник Snøhetta Кьєтілл Тредал Торсен.

Розробники говорять, що Svart використовуватиме лише 15% енергії традиційного готелю.

Ілюстрації: Snøhetta

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-