На Житомирщині тисячолітній колодязь хочуть зробити туристичним об'єктом

На Житомирщині тисячолітній колодязь хочуть зробити туристичним об'єктом

Укрінформ
В Олевську на Житомирщині планують розчистити та обладнати для туристів тисячолітній колодязь, який цього літа розкопали археологи.

Про це з посиланням на голову Олевської громади Олега Омельчука повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

"На наступний рік розкопки колодязя продовжаться. Ми плануємо побудувати оглядову площадку, щоб усі бажаючі могли побачити цей об’єкт. Зараз звозимо матеріал, щоб укріпити верхній зовнішній шар ґрунту. Спеціалісти будуть намагатися відновити споруду, використовуючи стародавні технології зведення, щоб можна було кожному спробувати джерельної води з тисячолітнього колодязя", – зазначив Омельчук.

В ОДА інформують, що житомирська археологічна експедиція, яка проводила розкопки древлянського колодязя Х століття, дійшла до глибини 9 м. За словами фахівців, можливе заглиблення ще на 3 м. Верхній діаметр розкопки становить 10 м. Колодязь складається з унікального триконтурного зрубу. Всередині археологи виявили велику кількість знахідок, що датуються VІІІ-ІХ ст.

Читайте також: Житомирський музей не має місця для “місцевого” мамонта

За словами Омельчука, зараз інститут археології проводить дослідження цих знахідок. Має відбутися експертиза, яка визначить точну дату заснування міста.

"Як показують знахідки, у VIIІ столітті тут вже знаходилося не просто поселення, а велика територіальна структура", – розповів очільник громади.

Фото: Житомирська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-