Рівне збирає лірників і кобзарів з усієї Європи

Рівне збирає лірників і кобзарів з усієї Європи

Укрінформ
За два дні до свята Покрови Пресвятої Богородиці у Рівному стартує унікальний етнографічний проект – фестиваль «Лірницька Покрова у Рівному», який тут відбуватиметься вже вчетверте.

Про це повідомляє «7Днів».

«У програмі фестивалю – майстер-класи, круглий стіл «Лірницька традиція Білорусі, Польщі та України: історія, практика, перспективи», заключний концерт лірників та кобзарів, танці під ліру та безпосередньо лірникування і кобзарювання на вулицях. 14 жовтня у центрі міста, а також поблизу храмів рівняни побачать «вуличних музикантів з минулого» — лірників та кобзарів, які співатимуть псальми та балади на епічну та релігійну тематики», - йдеться у повідомленні.

Рівненщина і Волинь загалом – благодатний край для реконструкції лірництва. Саме тут ще багато живих очевидців, які бачили і слухали останніх поліських лірників – Івана Власюка, Івана Верховця, ліра якого дбайливо зберігається у музеї Дубнівського замку. Саме в Рівному періодично відбуваються фольклорні дійства за участю відомих лірників України.

Читайте також: У Вінниці відкривається театральний фестиваль «Подільська лялька»

Як сподіваються організатори, цьогорічний етнофестиваль має стати важливим етапом на шляху науково-реконструктивного руху однієї із найпотужніших колись в Україні волинсько-поліської лірницької практики.

Історичні дані свідчать про те, що у кожному полковому і навіть сотенному місті України мали своїх бандуристів і кобзарів, а західноукраїнські лірники брали участь у нелегкому побуті січових стрільців і повстанців УПА.

Приклад лірника Яреми (Вадима Шевчука) та інших братчиків кобзарських цехів, які крім автомата взяли із собою на фронт ще й свої ліри і бандури, говорить про те, що справа «сучасних Мамаїв» живе і сьогодні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-