На Харківщині знайдено прадавній курган-храм

На Харківщині знайдено прадавній курган-храм

Укрінформ
У місті Люботин, що в Харківській області, археологи на приватному обійсті розкопали один із найстаріших в басейні річки Сіверський Донець курганів.

Використовувалася знахідка не для поховань, а слугувала місцем проведення культових ритуалів, повідомляє новинний портал "Місто Х".

"Припускаю, що цей курган був культовим храмом. В ньому ми не знайшли нічого, що б свідчило про поховання. Зокрема, ми не знайшли останків тіл, заупокійної їжі. Крім того, будова кургану не нагадує могилу, це, найімовірніше, жертовний пам'ятник. Вхід до нього складається з трьох колон. Також було виявлений стовповий склеп, стародавній грабхід, керамічний посуд – залишки грецької амфори, віночок амфори Мілет кінця VII – початку VI століття до нашої ери, горщик, черпак», – розповів директор Слобожанської археологічної служби Віталій Окатенко.

Читайте також: Археологи виявили цінну знахідку у Високому замку

За його словами, насамперед, це відкриття має історичну цінність, бо дало змогу вивчити традиції, які наші предки привезли з Азії. Розмір кургану в діаметрі становить 30 метрів, у висоту – 1,5 метра. Спочатку ж його висота була вдвічі більшою.

Зазначається, що загалом у цій місцевості вдалося вивчити чотири кургани, – на інших, яких тут чимало, побудовано садиби або розміщено кладовища. Найбільший – Дуншівский курган, де поховано свиту монарха. Його висота – 7,5 м. Ще є два кургани по 5 метрів.

Фото: gx.net.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-