Зруйнований костел повернувся на тернопільську вулицю

Зруйнований костел повернувся на тернопільську вулицю

Укрінформ
У центрі Тернополя неподалік від пам’ятника Соломії Крушельницькій встановили зменшену копію парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі. 

Урочисте відкриття макета відбулося в неділю, 10 вересня, якраз навпроти того місця, де костел стояв до 1954 року, повідомляє Zruchno.Travel.

Заснований 1908 року храм в стилі неоготики стилістично і в багатьох конструктивних елементах був "близнюком" львівського костелу святої Єлизавети. У роки Першої світової війни він піддався руйнуванням, які швидко усунули. Під час Другої світової костел знову постраждав, а 1954 року його підірвали за рішенням радянської влади, а на цьому місці збудували ЦУМ.

Читайте також: Унікальний тернопільський фонтан стане ще довшим

"Це була дуже унікальна робота. "Родзинка" костелу полягала в асиметричності: купол з одного боку, а вежа – з іншого", – розповів автор ідеї встановлення макету парафіяльного костелу Тарас Цікляняк.

Над створенням вуличного макета творча група працювала близько трьох років.

Презентований макет – лише початок масштабного проекту зі створення зменшених копій існуючих і втрачених пам’яток Тернополя. Відлиті з бронзи у Львові макети Тернопільської ратуші, Старої синагоги і Тернопільського замку збираються встановити в місцях, близьких до колишнього розташування пам’ятників.

Фото: te.20minut.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-