Кам’янець-Подільська фортеця засяє по-новому

Кам’янець-Подільська фортеця засяє по-новому

Укрінформ
Наступного року Кам’янець-Подільська фортеця матиме нове енергоощадне підсвічування, проект якого з власної ініціативи розробляє Інститут національної пам’яті Польщі.

Про це повідомляє Depo.ua.

"Вирішили модернізувати освітлення фортеці за світовими стандартами. Наразі представники Інституту національної пам'яті Польщі допомагають, за власної ініціативи і безкоштовно, з проектом облаштування підсвітки", - розповіли в міськраді.

Зазначається, що це буде вже третя спроба змінити освітлення Кам’янець-Подільської фортеці за останні 15 років. Попередня вийшла надто енергомісткою, позаяк було застосовано звичайні лампи розжарювання. У 2013 році запровадили світлодіодну кольорову підсвітку, зменшивши енерговитрати майже вп'ятеро. Саме ж освітлення фортеці в кількох яскравих кольорах викликало чималий резонанс. Критики називають її диснейлендівською та навіть цирковою.

Читайте також: Фортеця XVIII ст. збере рокерів і охочих одружитися

На думку директора Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника Олександра Заремби, в цій справі важливо не перестаратися. Об’єкт має мати природний і такий же захопливий вигляд, як і вдень.

На сьогодні 15 древніх архітектурних споруд у Кам'янці-Подільському мають нічне освітлення. Тепер кожне таке рішення погоджується з міжнародними фахівцями. І практично щоразу знаходили кошти на це не з державного бюджету, а від світової спільноти.

В мерії сподіваються, що цьогоріч встигнуть все зробити, щоб закласти необхідні кошти і вже наступного року змонтувати нове енергоефективне освітлення. Запевняють, що проект не вплине на вартість квитків на відвідування кам’янецьких музеїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-