У Данії розкрили секрети давньої фортеці вікінгів

У Данії розкрили секрети давньої фортеці вікінгів

Укрінформ
Данські археологи вперше за понад шість десятиліть знайшли кільцеву фортецю вікінгів, побудовану наприкінці Х століття.

Фортеця розташована на острові Зеландія, що на південь від Копенгагена, повідомляє Science.

Укріплення, назване Боргрінг (Borgring), було знайдено за допомогою методики лазерного сканування LIDAR, що дає змогу складати тривимірну цифрову карту місцевості з надзвичайно високою роздільною здатністю.

Споруда являє собою майже ідеальне коло з зовнішнім діаметром 144 метри і має чотири головні входи. Зовнішні вали були побудовані з землі і деревини. Судячи з річних кілець на деревах, фортецю було зведено в проміжку між 970 і 980 рр.

"Це трохи детективна історія. Я досить давно працюю з кільцевими фортецями, і в якийсь момент дійшов висновку, що їх розташування вкрай нелогічне. Були прогалини в мережі вже відомих фортець, де, за логікою, мали б розташовуватися інші фортифікаційні споруди", - розповідає археолог з Орхуського університету в Данії Сорен Сіндбек.

Читайте також: Німецькі археологи виявили на Буковині унікальні артефакти

За його словами, кільце є ідеальною формою для фортеці. Це форма, яка охоплює найбільшу площу в межах найменшої окружності. Але немає жодної необхідності робити саме ідеальне коло, і це те, що відрізняє фортеці епохи вікінгів в Данії.

"Ясно, що людина, яка побудувала ці кільцеві фортеці вікінгів, а ми думаємо, що це був Харальд Синьозубий, прагнула чогось більшого", - пояснив Сіндбек.

Ученим вдалося знайти в Боргрінгу срібний браслет і скриньку зі столярними інструментами. Крім того, вікінги, судячи з усього, використовували цю фортецю протягом декількох поколінь, на відміну від інших, які вони залишали після двох десятиліть.

Насправді, археологи знайшли фортецю ще 2014 року, але лише зараз опублікували свій перший детальний звіт про дослідження давньої споруди.

Фото: visitkoege.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-