У Харкові встановили пам'ятник кошовому отаману Івану Сірку

У Харкові встановили пам'ятник кошовому отаману Івану Сірку

Фото
Укрінформ
Пам'ятник кошовому отаману Запорізького війська Івану Сірку встановили на Бурсацькому узвозі, над входом на станцію метро "Історичний музей" у центрі Харкова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Бронзовий кошовий отаман, як задумано, стоїть на валу фортеці, в руці - прапор з його родовим гербом - першим гербом Харкова. Біля ніг - сагайдак зі стрілами, поруч - гармата. Висота бронзового пам'ятника з постаментом із сірого граніту - майже 7 м, вага близько 4 т.

За словами співавтора пам'ятника, харків'янина, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Рідного, відливати фігуру почали 2011 року: "Ідея встановити в Харкові, на місці древнього кріпосного валу, монумент отаману Сірку належить голові Харківської обласної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців Івану Саратову, який довгі роки займався вивченням життя отамана".

Як сказали у Харківській міськраді, пам'ятник відкриють  у рамках майбутніх урочистостей з нагоди Дня міста (23 серпня) та Дня Незалежності України (24 серпня).

Читайте також: Новий готель на Андріївському - не Театр-Крематорій, це – гірше

Що стосується особистості Івана Сірка (1610-1680), то цього відомого в народі кошового отамана Запорізької Січі обирали на посаду 8 разів поспіль. Отаман провів 54 великих і малих битв, при цьому жодного разу не залишився переможеним. Відомий і тим, що написав "жартівливого" листа турецькому султану: цей епізод став темою для відомої картини Іллі Рєпіна "Запорожці".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-