ЮНЕСКО: Великому бар'єрному рифу вже не загрожує знищення

ЮНЕСКО: Великому бар'єрному рифу вже не загрожує знищення

Укрінформ
Великий бар'єрний риф був вилучений із переліку об'єктів Всесвітньої спадщини, що, на думку експертів ЮНЕСКО, перебувають під загрозою знищення.

Про це повідомляє Australian Associated Press.

«Ми отримали потужне підтвердження того, що наш план «Риф2050», спрямований на підвищення стійкості рифу, працює», - заявив міністр навколишнього середовища та енергетики Джош Фрайденберг за результатами участі у засіданні Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За словами міністра переважна більшість членів Комітету проголосувала за схвалення плану федерального уряду «Риф2050», в якому перераховується низка заходів, спрямованих на захист екосистеми і управління нею. Посадовець вважає таке рішення «великою перемогою для Австралії».

Джош Фрайденберг розповів, що урядом уже реалізовано кілька кроків із втілення цього плану, зокрема щодо скорочення викидів азоту та боротьби з морськими зірками «терновий вінець».

«Ми реалізовуємо всі можливі заходи для того, щоб це велике диво світу залишалося життєздатним і здоровим для майбутніх поколінь», - сказав він.

Незважаючи на схвалення довгострокового плану управління, Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО висловив «серйозну стурбованість» стосовно здоров'я рифу. Комітет настійно закликав Австралію активізувати свої зусилля щодо поліпшення якості води, назвавши це необхідною складовою стійкості екосистеми.

Читайте також: Google виділила $5 мільйонів на інноваційні проекти в Австралії

Міністр навколишнього середовища та енергетики Австралії запевнив, що вже на наступному тижні він зустрінеться з міністром навколишнього середовища штату Квінсленд Стівеном Майлсом, щоб обговорити це питання.

«Ми будемо звертатися за порадою до нашої незалежної наукової експертної групи», - сказав він, додавши, що вже запущено кілька проектів щодо залучення інвестицій під ці заходи.

Міністр також повідомив, що методи ведення фермерського господарства у регіоні потребують удосконалення, однак виступив на підтримку існування суперечливої вугільної шахти Адані, закриття якої призведе до втрати значної кількості робочих місць.

Натомість активіст «Грінпіс» Алекс Фостер Вандер Елст вважає, що план уряду неадекватний і не дасть потрібних результатів, оскільки не відображає наслідків зміни клімату.

«Федеральні міністри та уряд Квінсленду заявляють, що вони віддані збереженню рифу для майбутніх поколінь, але їхні дії дають зрозуміти - вони не роблять те, що потрібно, аби зберегти його», - заявив представник «Грінпіс».

Уряд Австралії розробив план «Риф2050», щоб уникнути включення Великого бар'єрного рифу до переліку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, що перебувають у небезпеці, оскільки це призвело б до необхідності зменшення туристичного потоку на риф та закриття низки промислових об’єктів з видобутку і транспортування вугілля, які приносять значний прибуток у бюджет штату Квінсленд та федеральний бюджет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-