У Білгород-Дністровському зміцнюють стіни фортеці: можливий обвал

У Білгород-Дністровському зміцнюють стіни фортеці: можливий обвал

Фото
Укрінформ
Будівельники проводять протиаварійні роботи для зміцнення північної стіни Білгород-Дністровської фортеці й недопущення обвалу вежі №2, що зазнали надмірного насичення вологою минулої осені.

Про це повідомляє прес-служба Одеської облради.

"На місці проведення протиаварійних робіт для зміцнення північної стіни фортеці будівельники звели три контрфорси, встановлено опалубку під їх нижню частину і фундаментні балки. Після цього буде нарощено верхню частину контрфорсів та залито бетоном. Все це запобігатиме руйнуванню стіни", - зазначили в облраді, пославшись на проектантів і будівельників.

На тій ділянці стіни, де восени сталося обрушення скельних блоків, встановлюють металеві опори для їх підтримки під фундаментом фортеці.

Паралельно будівельники забивають на глибину 12 метрів сталеві сваї у берегову лінію поряд з фортецею. Ці конструкції, вважають проектанти, стануть опорами аварійної стіни і припинять крен у бік лиману. Вже забурено 46 свай із 78-ми, передбачених проектом.

Стан зміцнення північної стіни твердині знаходиться на контролі керівництва Одеської облради. Чергова нарада будівельників та замовників з вирішення проблемних питань, які виникли під час протиаварійних робіт,  відбудеться 18 травня за участю голови облради Анатолія Урбанського.

Білгород-Дністровська фортеця (інша назва - Аккерманська фортеця) є одним з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Середньовічна твердиня перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди країни.  Периметр її стін становить 2,5 км, а загальна площа - понад 9 га. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 метрів, а висота стін та башт - від 5 до 15 метрів. З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману. З інших трьох боків фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 метрів.

Фото: oblrada.odessa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-