Астрономи з’ясували, як «харчується» надмасивна чорна діра

Астрономи з’ясували, як «харчується» надмасивна чорна діра

Укрінформ
Вчені-астрономи вперше змогли зафіксувати процес «трапези» надмасивної чорної діри, розташованої в самому центрі галактики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SciTechDaily.

Чорні діри в центрах галактик є найзагадковішими об'єктами Всесвіту не тільки через величезну кількість речовини в них, що в мільйони разів перевищує масу Сонця, а й через неймовірно щільну концентрацію цієї речовини. Тож коли вони захоплюють речовину з навколишнього середовища, то активізуються і можуть виділяти колосальну кількість енергії в процесі «поїдання». Хоча виявити чорну діру під час цих епізодів захоплення буває непросто.

Під час прийому їжі надмасивні чорні діри випускають так звані джети — струмені частинок, які виявляються в рентгенівських променях.

Читайте також: Астрономи отримали перші прямі зображення екзопланети

Утім науковець Альмудена Прієто з Інституту астрофізики Канарських островів (IAC) виявив інший спосіб того, як можуть харчуватися чорні діри. Він знайшов довгі вузькі пилові нитки, які оточують і живлять ці чорні діри в центрах галактик. Пилові нитки також можуть бути причиною природного затемнення галактик, коли чорні діри в їхніх центрах активні.

Так, використовуючи знімки космічного телескопа Hubble, Дуже великого телескопа (VLT) та Великого міліметрового масиву Атакама (ALMA), учені змогли побачити, як харчується пиловими нитками чорна діра в галактиці NGC 1566.

Комбіновані зображення показують знімок, на якому можна побачити, як пилові волокна поділяються, а потім йдуть прямо до центру галактики. Якийсь час пилові нитки кружляють навколо чорної діри, перш ніж їх остаточно проковтнуть.

Дослідження є частиною довгострокового проєкту МАК PARSEC, мета якого — зрозуміти, як надмасивні чорні діри пробуджуються після довгої сплячки. Також ученим цікавий процес того, як чорні діри накопичують матерію зі свого оточення, щоб стати одними з наймасивніших об'єктів у Всесвіті.

Читайте також: Німецькі вчені показали, як чорна діра розриває зірку на клаптики

Як передавав Укрінформ, нещодавно вчені під час спостереження за рентгенівськими променями, які викидає у Всесвіт надмасивна чорна діра, виявили дивні спалахи: вони виявилися відображеннями зі зворотного боку діри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-