Безпека на основі квантової фізики: ЄС до 2027 року планує створити систему захищеного зв’язку

Безпека на основі квантової фізики: ЄС до 2027 року планує створити систему захищеного зв’язку

Укрінформ
Ірландія стала останньою, 27-ю державою ЄС, що приєдналася до так званої Декларації EuroQCI, яка передбачає участь країн-членів у розвитку нової квантової комунікаційної системи, яка має запрацювати вже до 2027 року.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської Комісії.

«Ірландія підписала Декларацію EuroQCI. Це означає, що всі 27 країн-членів ЄС зобов’язалися працювати разом, поряд із Європейською Комісією та Європейським космічним агентством (ESA), над розбудовою EuroQCI — захищеної квантової комунікаційної інфраструктури, яка поєднає весь ЄС. EuroQCI буде частиною захищеної системи зв’язку космічного базування, створення якої наразі планує Єврокомісія», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, високопродуктивна та захищена комунікаційна мережа має важливе значення для повсякденної роботи європейського бізнесу, освітніх закладів та урядових інституцій, для обміну інформацією та швидкої адаптації в умовах кризи. Єврокомісія наразі планує створення супутникової захищеної системи зв’язку, яка забезпечить високошвидкісний широкосмуговий доступ до комунікаційних послуг на всій території Європи. Частиною цього проєкту є створення EuroQCI, яка має забезпечити захист чутливих ліній комунікації та баз даних, та сприяти захисту критичної інфраструктури.

Такий захист дотягатиметься за рахунок систем інтегрованої квантової криптографії, які будуть інтегровані у звичайну комунікаційну інфраструктуру, що надасть їй додаткові засоби безпеки на основі квантової фізики, наприклад, за рахунок запровадження квантових ключів для декодування інформації. За задумом, такий підхід має захистити лінії комунікацій між урядовими установами, муніципальними органами та посольствами, а також між важливими соціальними структурами, такими як лікувальні заклади або енергетичні мережі.

Читайте також: Перший у світі: Китай випробував технології безпечної квантової передачі часу

Нова квантова система EuroQCI має вийти на повну функціональність до 2027 року.

Як повідомлялося, з 2014 року Євросоюз почав розробляти концепцію так званої «стратегічної автономії», яка передбачає посилення його спроможностей у забезпеченні стійкості власної економіки і інфраструктури. Важливе місце у цій стратегічній діяльності посідає цифрова трансформація та розв'язання питань кібернетичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-