Астрономи вперше побачили пиловий диск навколо екзопланети

Астрономи вперше побачили пиловий диск навколо екзопланети

Укрінформ
Астрономи за допомогою телескопа ALMA вперше змогли зареєструвати пиловий диск навколо планети, яка знаходиться за межами Сонячної системи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DT.

Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, це відкриття проливає світло на формування планет і супутників у молодих зоряних системах.

Навколопланетного диск знайшли у екзопланети PDS 70c. Це одна з двох гігантських планет, що нагадують Юпітер, які обертаються навколо зірки на відстані 400 світлових років від Землі. Вченим і раніше вдавалося знайти ознаки існування «місяцеутворюючого» диска навколо цієї планети, але до недавнього часу підтвердити це не вдавалося.

Астрономи з'ясували, що діаметр диска приблизно дорівнює відстані від Землі до Сонця. А його маси вистачило б на утворення трьох супутників розміром з Місяць. Його відкриття дозволить вченим також перевірити теорії утворення планет, які досі не можна було протестувати.

Читайте також: Телескоп NASA показав світлину надзвичайно яскравого пульсара у космосі

Планети утворюються в пилових дисках навколо зірок. У процесі росту вони «згрібають» речовину навколозоряного диска і утворюють в ньому порожнечі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-