Безос у невагомості, штучне серце і колонка Louis Vuitton - новинки технологій за тиждень

Безос у невагомості, штучне серце і колонка Louis Vuitton - новинки технологій за тиждень

Укрінформ
Цього тижня мільярдер Джефф Безос провів у космосі 11 хвилин, а телескоп Hubble від NASA «воскрес» і зробив нові знімки. Крім того, у США трансплантували перше повністю штучне серце, вчені розробили новий безболісний тест для діабетиків, а Louis Vuitton представив бездротову колонку майже за $3 тисячі.

Космос

Телескоп Hubble відновив роботу - NASA

Агентство NASA заявило, що телескоп Hubble, на якому понад місяць тому виникли несправності, відновлює збирання наукових даних.

Аерокосмічне агентство NASA повернуло наукові прилади на телескопі Hubble  у робочий стан. Таким чином, збір наукових даних цим апаратом відновлюється.

Читати новину повністю 

* * *

У Шанхаї відкрився найбільший у світі планетарій

Шанхайський астрономічний музей (ШАМ), який являє собою найбільший планетарій у світі, відкривається для публічних відвідувань з неділі.

Площа планетарію, який є філією Шанхайського науково-технологічного музею, становить близько 58,6 тис. кв. м.

Читати новину повністю 

* * *

Китай запустив чергову партію супутників

Уранці в понеділок з космодрому в провінції Сичуань стартувала ракета «Чанчжен-2В», яка вивела на орбіту 10-ту групу супутників дистанційного зондування.

Фото: xinhuanet.com

За допомогою ракети був також виведений на орбіту супутник «Тяньци-15».

Читати новину повністю 

* * *

Після відновлення роботи Hubble показав дві нові світлини з космосу

Телескоп Hubble від NASA зробив дві нові світлини галактик у космосі після того, як 13 червня на його комп’ютері виникла проблема.

Фото: Alyssa Pagan (STScI)

На лівому знімку можна побачити космічний об’єкт ARP-MADORE2115-273, який насправді є двома різними галактиками, що «танцюють» міжгалактичне танго. Сам об’єкт знаходиться приблизно за 297 мільйонів світлових років від Землі.

Читати новину повністю 

* * *

Мільярдер Безос полетів у космос

Компанія Blue Origin запустила перший пілотований суборбітальний політ ракетної системи New Shepard з американським мільярдером Джеффом Безосом, а також трьома космічними туристами на борту.

Фото: Blue Origin

Космічний політ приурочений до чергової річниці першої висадки американських астронавтів на Місяць, що є символічним особисто для Безоса, який з п’яти років мріяв побувати в космосі. Крім того, назва ракетоносія New Shepard походить від прізвища астронавта Алана Шепарда, який здійснив перший суборбітальний політ у травні 1961 року.

Читати новину повністю 

* * *

NASA заявило про готовність до співпраці з Blue Origin

Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) привітало компанію Blue Origin із першим запуском космічних туристів у вівторок та висловило готовність до поглиблення взаємодії у сфері досліджень.

Як повідомляв Укрінформ, компанія мільярдера Джеффа Безоса Blue Origin разом із компанією Ілона Маска SpaceX боролася за участь у програмі NASA «Артеміда» щодо висадки астронавтів на поверхню Місяця. У квітні аерокосмічне агентство США оголосило, що тендер вартістю 2,9 млрд дол. виграла SpaceX. Однак компанія Безоса оскаржила це рішення, і в травні NASA призупинило угоду з Ілоном Маском.

Читати новину повністю 

* * *

Безос показав, як космічні туристи розважалися у невагомості

Мільярдер і власник компанії Blue Origin Джефф Безос виклав відео, на якому космічні туристи на собі перевіряють – як це воно, перебувати у невагомості.

Всі астронавти насолоджуються польотом і діляться емоціями.

Читати новину повністю 

* * *

Марсохід NASA почав пошуки життя на Червоній планеті

Марсохід Perseverance у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) на Марсі розпочав пошук ознак давнього життя на Червоній планеті.

Фото: NASA

Марсохід фіксує свої перші наукові дані на Марсі, аналізує гірські породи, досліджує їх за допомогою рентгенівських променів та ультрафіолетового світла, збільшує камерою масштаб окремих поверхонь гірських порід в пошуку активності мікробів у минулому на Червоній планеті.

Читати новину повністю 

* * *

Уруський розповів подробиці підготовки до запуску українського супутника

Віцепрем’єр-міністр України - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив подробиці підготовки до запуску космічного апарата «Січ-2-30».

«Здійснюються роботи, пов’язані з електричною та механічною ув’язкою космічного апарата та ракети-носія. Нині триває погодження документа контролю інтерфейсів з ув’язки космічного апарата та ракети-носія, вирішуються інші проблемні питання. КБ «Південне», відповідно до деталізованого графіка, завершує роботи з тестування космічного апарата «Січ-2-30». Відбуваються роботи з його адаптації з ракетою-носієм», - зазначив віцепрем’єр-міністр.

Читати новину повністю 

* * *

Астроном-любитель заявив про відкриття нового супутника Юпітера

Астроном-любитель із США Кай Лі заявляє, що виявив раніше невідомий супутник Юпітера в результаті ретельного вивчення старих зображень, які були раніше зроблені наземними телескопами.

«Пишаюся тим, що можу сказати, що це перший планетарний супутник, виявлений астрономом-любителем», — заявив Лі.

Читати новину повністю 

* * *

Космічні маневри: корабель SpaceX вдруге перестикувався на МКС

Космічний корабель Crew Dragon-2 компанії SpaceX Ілона Маска перестикувався на Міжнародній космічній станції (МКС), аби звільнити місце для корабля CST-100 Starliner від компанії Boeing.

Весь процес із перестикування від переднього шлюзу модуля Harmony до верхнього порту того ж модуля тривав близько 50 хвилин.

Читати новину повністю 

* * *

Космічний апарат біля Венери пролетів через хвіст комети

Ще торік космічний апарат Solar Orbiter Європейського космічного агентства пролетів через хвіст комети C/0219 Y4 (ATLAS), але це випадкове перетинання двох об'єктів у космосі дало унікальну можливість науковцям зазирнути у хвіст комети. 

Фото: SPACE

Результати досліджень були представлені на Національній астрономічній конференції 2021 року зовсім недавно.

Читати новину повністю 

* * *

Погода на Венері: вчені з’ясували, як дмуть вітри

Учені з Токійського університету (Японія) розповіли, що напрямок вітру на Венері відрізняється вночі від денних вітрів.

За словами професора Такеші Імамура, вченим вдалося спостерігати за тим, як дмуть з півночі на південь нічні вітри на Венері.

Він додав, що вітри на планеті, другої за відстанню від Сонця у нашій зоряній системі, вночі дмуть у протилежному напрямку на відміну від денних вітрів.

Читати новину повністю 

* * *

Безос пропонує відправити на орбіту промисловість, яка забруднює навколишнє середовище

Засновник Amazon і Blue Origin Джефф Безос після повернення на Землю загорівся ідеєю відправити на орбіту всю промисловість, яка забруднює навколишнє середовище.

Можливо, так на Безоса вплинув так званий «ефект огляду», про який часто розповідають космонавти - відчуття вразливості земної кулі, коли дивишся на неї з космосу.

Читати новину повністю 

* * *

Телескоп NASA показав світлину надзвичайно яскравого пульсара у космосі

Космічна рентгенівська обсерваторія «Чандра» Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) зробила нову світлину M82 X-2, над'яскравого джерела рентгенівського випромінення ULX.

Фото: Chandra Observatory

За даними порталу Space, сам пульсар M82 X-2 знаходиться в галактиці Мессьє 82 приблизно за 12 мільйонів світлових років від Землі.

Читати новину повністю 

* * *

ІТ і гаджети

Google змінила дизайн своїх емодзі

Google змінила дизайн своїх емодзі, зробивши їх більш «універсальними, доступними та автентичними».

Зокрема, емодзі «пиріг», який наразі виглядає як класичний американський гарбузовий пиріг і більше підходить для жителів США, після оновлення на території Великобританії буде більш нейтральним. А емодзі «бікіні» більше не виглядатиме так, начебто купальник одягли на невидиму людину.

Читати новину повністю 

* * *

Zoom купує провайдера «хмарного» програмного забезпечення за $14,7 мільярда

Американська комунікаційно-технологічна компанія Zoom Video Communications купує провайдера «хмарного» програмного забезпечення Five9 Inc.

Загальна вартість угоди становить 14,7 мільярда доларів США.

Читати новину повністю 

* * *

TikTok заборонив користувачам рекламувати криптовалюти

Соціальна мережа TikTok заборонила своїм користувачам рекламувати всі фінансові послуги та продукти, включаючи просування криптовалют, серед яких Bitcoin.

Компанія зазначила, що такий крок спрямований на припинення неправомірного використання платформи для здійснення шахрайства.

Читати новину повністю 

* * *

Spotify Palette створює кольорову палітру на основі музичних вподобань

Розробник «Ізраїль Медіна» створив сервіс Spotify Palette, який на основі історії прослуховувань музики на стрімінговій платформі Spotify збирає колірну палітру користувача.

Кожен колір являє собою стиль музики, який слухає користувач. Наприклад, поява червоного кольору в палітрі означатиме, що користувачу подобається більш енергійна музика. А помаранчевий визначений як «колір руху».

Читати новину повністю 

* * *

Bitcoin упав нижче $30 тисяч – в чому причина

Найпопулярніша криптовалюта Bitcoin уперше за останні чотири тижні опустилася нижче позначки 30 тисяч доларів.

Експерти прогнозують падіння найпопулярнішої криптовалюти до позначки 20-22 тисячі доларів. На їхню думку, поточне падіння у собівартості біткоїна пов’язане, зокрема, з непрогнозованою ситуацією через пандемію коронавірусу.

Читати новину повністю 

* * *

У Пакистані втретє за рік заблокували TikTok

Пакистанське управління телекомунікацій (PTA) втретє менш ніж за рік заблокувало соціальну мережу TikTok.

У PTA заявили, що TikTok не вдалося ані впровадити більш ретельну модерацію "аморального та непристойного" контенту на платформі, ані видаляти публікації з недоречним змістом.

Читати новину повністю 

* * *

В Instagram з’явилася нова функція для повнолітніх користувачів

У соціальній мережі Instagram, якою володіє Facebook, з’явилася нова функція, за допомогою якої користувачі зможуть посилити контроль за демонстрацією небажаного контенту.

"Ми запускаємо "Контроль небажаного контенту" в Instagram, який дозволить Вам визначати, скільки контенту з небажаним змістом буде відображатися у вашому пошуку", - зазаначається у блозі Facebook

Читати новину повністю 

* * *

Google Maps розширила охоплення міст, де показує тисняву у транспорті

Google збільшив кількість охоплених міст, у яких мапи зазначають дані про кількість людей у транспорті, із приблизно 200 до «понад 10 000 транзитних агентств у 100 країнах».

Окрім переповненості в транспорті, як зазначає Google, карти також пропонуватимуть більше інформації про минулі подорожі.

Читати новину повністю 

* * *

Louis Vuitton презентував бездротову колонку майже за $3 тисячі

Французький дім Louis Vuitton показав нову бездротову колонку Horizon Light Up вартістю в 2,8 тисячі доларів, виконану в своєму фірмовому стилі.

Louis Vuitton вважає, що колонка Horizon Light Up Speaker служитиме прикрасою вітальні або аксесуаром, який поєднує в собі моду і технології.

Читати новину повністю 

* * *

Вся лінійка iPhone підтримуватиме 5G з наступного року – ЗМІ

Вся лінійка iPhone, яку випустить американська компанія Apple у 2022 році, підтримуватиме технологію зв’язку 5G.

Очікується, що перші 5G-iPhone з’являться на ринку вже у першій половині 2022 року. У цих пристроях буде встановлено процесор A15, а забезпечуватиме зв’язок 5G модем Qualcomm X60.

Читати новину повністю 

* * *

Нідерланди оштрафували TikTok на €750 тисяч

Нідерландський орган із захисту даних (AP) оштрафував соціальну мережу TikTok на 750 тисяч євро.

Регулятор оштрафував соцмережу через ще, що текст умов конфіденційності був лише доступний англійською мовою у Нідерландах.

Читати новину повністю 

* * *

Резюме Стіва Джобса виставили на аукціон як NFT-токен

У Сполучених Штатах виставили на аукціон резюме, яке власноруч написав співзасновник корпорації Apple Inc. Стів Джобс у 1973 році, та планують продати його у друкованому вигляді та у вигляді невзаємозамінних токенів (NFT).

Зазначається, що Джобс заповнив цю форму прийому на роботу після того, як кинув навчання в коледжі та за три роки до заснування Apple. У ній він написав, що зацікавлений працювати інженером-конструктором чи інженером-електронщиком, а також що має навички роботи з комп’ютером.

Читати новину повністю 

* * *

Роботи і штучний інтелект

В Індії розробили робота-офіціанта, який розважає клієнтів

Індійська компанія Vistan NextGen розробила інтерактивного робота-офіціанта Maira, який адаптує свій голос під співрозмовника.

Фото з сайту telanganatoday.com

Робот змінює свій голос в залежності статі свого співрозмовника. Наприклад, якщо до Maira звертається чоловік, жінка або дитина, то пристрій адаптує свій голос під свого співрозмовника.

Читати новину повністю 

* * *

Австрійська армія випробовує роботизовані транспортери

Австрійські збройні сили ("Бундесгер") проводять випробування безпілотної автоматизованої системи розміром з невеликий автомобіль, здатної перевозити вантажі на пересіченій місцевості без використання супутникових даних.

Фото: steiermark.orf.at

"Бундесгер проводитиме до четверга випробування автоматизованих роботів в Зееталер Альпах: незабаром вони зможуть використовуватись для військових та цивільних цілей – наприклад, як вантажний транспортер на пересіченій місцевості", - йдеться у повідомленні австрійського суспільного телерадіомовника ORF.

Читати новину повністю 

* * *

Наука

Французька компанія продала перше штучне серце

Французька компанія CARMAT оголосила про першу комерційну імплантацію свого штучного серця Aeson. 

Серце отримав пацієнт в Італії.

Читати новину повністю 

* * *

Більше ніякої крові: вчені розробили новий безболісний тест для діабетиків

Австралійські вчені розробили новий безболісний неінвазивний тест для діабетиків, що має полегшити перевірку рівня цукру в крові.

Фото, відео: The University of Newсastle

Тест використовує фермент для створення реакції при контакті з глюкозою в слині. Вчені сподіваються, що тепер можна буде відмовитись від проколювання пальця для вимірювання цукру.

Читати новину повністю 

* * *

У США трансплантували перше повністю штучне серце

Хірурги Університетської лікарні Дьюка нещодавно пересадили повністю штучне серце 39-річному чоловікові із серцевою недостатністю.

Фото: Duke Medical School

Це штучне серце імітує серце людини і забезпечує більшу незалежність після операції, йдеться в пресрелізі університету.

Читати новину повністю 

* * *

Клей із отрути змії може зупиняти кровотечу за секунди

Дослідники з університетів Західного Онтаріо, Манітоби у Канаді та Шаньтоу у Китаї використали фермент згортання крові з отрути змій для розробки хірургічного клею, стійкого до крові, який ущільнюється під впливом яскравого світла.

Зазначається, що активним інгредієнтом в отруті змії є батроксобін (також відомий як рептілаза) — фермент згортання крові з отрути списоголових змій. Учені давно використовують його для лікування кровотечі під час операцій, і кілька років тому його змішували з гідрогелем з нановолокна, щоб зробити ін’єкційну «пов’язку».

Читати новину повністю 

* * *

Автомобілі

Toyota призупинила виробництво в ПАР через заворушення

Японська компанія Toyota зупинила виробництво на своєму автозаводі в Південно-Африканській Республіці, де тривають масові заворушення.

Повідомляється, що Toyota також закрила деякі з відділень своїх дилерів у ПАР.

Читати новину повністю 

* * *

Audi представила седан - потужність понад 400 кінських сил

Німецький автовиробник Audi представив новий автомобіль 2022 Audi RS3.

Audi представила новий седан / Фото: Audi

У середині встановлений 2,5-літровий турбодвигун із потужністю 401 кінська сила. Це на 7к.с. більше, ніж у попередника - 2020 RS3.

Читати новину повністю 

* * *

Porsche представила новий люксовий Macan

Німецька компанія Porsche представила новий автомобіль 2022 Porsche Macan.

Фото: Porsche

Базова модель автомобіля оснащена 2-літровим турбодвигуном потужністю 261 кінська сила та крутним моментом 295 Нм.

Читати новину повністю 

* * *

У Китаї створили потяг на магнітній подушці, що розганяється до 600 км/год

У Китаї у вівторок зійшов з конвеєра перший у світі потяг на магнітній подушці з проєктною швидкістю руху 600 км/год. 

Швидкісний потяг на магнітній подушці / Фото: Xinhua

Нову транспортну систему на магнітній подушці було публічно представлено у місті Ціндао провінції Шаньдун на сході Китаю.

Читати новину повністю 

* * *

Tesla відкриє свої зарядні станції для інших електрокарів

Цього року зарядні станції для електрокарів Tesla Supercharger стануть доступними для інших електричних автомобілів.

«Ми зробимо свою мережу Supercharger відкритою для інших електрокарів пізніше цього року», - написав у Твіттер гендиректор компанії Tesla Ілон Маск.

Читати новину повністю 

* * *

У Китаї запустили сервіс безпілотних таксі

У місті Шеньчжень на півдні Китаю у тестовому варіанті почали надаватися послуги перевезення у безпілотних автомобілях таксі.

Фото: Сіньхуа

Зазначається, що у рамках проєкту місцевої компанії DeepRoute на вулиці міста виїхали 20 безпілотних автомобілів.

Читати новину повністю 

* * *

Завод Honda зупинить виробництво через дефіцит мікрочіпів

Автомобілебудівна компанія Honda заявила, що в серпні зупинить виробництво на своїй ключовій фабриці в центральній частині Японії через глобальний дефіцит напівпровідників.

У компанії зазначили, що її завод у префектурі Міе зупинить виробництво в період з 2 по 6 серпня. Щороку на цьому заводі складають близько 500 тис. транспортних засобів.

Читати новину повністю 

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Перше фото: www.space.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-