У США трансплантували перше повністю штучне серце

У США трансплантували перше повністю штучне серце

Укрінформ
Хірурги Університетської лікарні Дьюка нещодавно пересадили повністю штучне серце 39-річному чоловікові із серцевою недостатністю.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Interesting Engineering.

Це штучне серце імітує серце людини і забезпечує більшу незалежність після операції, йдеться в пресрелізі університету.

Повністю штучне серце, або TAH (totally artificial heart), розробила французька компанія CARMAT. Воно складається з двох шлуночкових камер та чотирьох біологічних клапанів. Протез не тільки нагадує серце людини, але й функціонує так само.

Серцебиття створюється активаторною рідиною, яку пацієнт носить в ємності, а серце накачується за допомогою мікронасосів у відповідь на потреби пацієнта, які датчики та мікропроцесори визначають на самому серці. Два відділення з'єднують штучне серце з аортою, яка є головною артерією тіла, а також легеневою артерією, що несе кров до легень для її окиснення.

Читайте також: У Києві вперше трансплантували нирку від посмертного донора

У пацієнта, жителя міста Шаллот, штат Північна Кароліна, у Центрі Дюка діагностували раптову серцеву недостатність, і йому довелося пройти шунтування. Однак його стан швидко погіршувався, що унеможливлювало трансплантацію серця. Центр був одним із місць, де CARMAT тестує своє штучне серце після отримання первинних дозволів від Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA).

Читайте також: Американські учені клонували стовбурову клітину людини

Цей пристрій вже схвалили для використання в Європі, але призначений лише як перехідний варіант для пацієнтів, у яких діагностують кінцеву бівентрикулярну серцеву недостатність і, ймовірно, їм проведуть трансплантацію серця протягом найближчих 180 днів, повідомляє компанія на своєму вебсайті.

Фото: Duke Medical School

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-