Бренсон у космосі, «хмарна» Windows і робот-гуманоїд: новинки технологій за тиждень

Бренсон у космосі, «хмарна» Windows і робот-гуманоїд: новинки технологій за тиждень

Укрінформ
Цього тижня сталася історична подія, яку обговорює весь світ, - мільярдер Річард Бренсон став першим космічним туристом. Крім того, Microsoft презентувала «хмарну» версію Windows 365, Україна підписала угоду з Amazon, а китайські розробники представили «розумного» робота-гуманоїда і дрона-акулу.

Космос

Корабель Virgin Galactic із Бренсоном на борту успішно злітав у космос

Космоліт Річарда Бренсона успішно приземлився, а мільярдер став першим пасажиром свого туристичного ракетоплана.

Протягом кількох хвилин екіпаж ракети перебував у стані невагомості. А вже після цього ракета почала поступово опускатися. У фіналі місії ракета успішно зістикувалася із Землею та приземлилася.

Читати новину повністю 

* * *

NASA полагодило телескоп Hubble

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) успішно переключило телескоп Hubble на роботу з резервним комп’ютером для відновлення роботи апарату.

Фото: NASA

Уже активований резервний модуль PCU (Power Control Unit), який забезпечує живленням вузол SI C & DH. Крім того, також активований резервний блок команд і форматування наукових даних CU/SDF. Після цього відбулося включення резервного комп'ютера.

Читати новину повністю 

* * *

Астрономи помітили активність на найбільшій з виявлених комет

Астрономи за допомогою телескопа обсерваторії Лас Камбрес (LCO) помітили активність на кометі C/2014 UN271 Бернардінеллі-Бернштейн.

Фото: LOOK/LCO

Зазначається, що комета є найбільшою з усіх, які коли-небудь були виявлені.

Читати новину повністю 

* * *

Телескоп NASA знайшов дві молоді планетні системи

Науковці за допомогою телескопа TESS виявили чотири планети, що обертаються навколо двох молодих зірок.

Зірки TOI 2076 і TOI 1 807 розташовуються на відстані 130 світлових років від Землі, а дистанція між ними становить близько 30 світлових років.

Читати новину повністю    

* * *

В атмосфері газової екзопланети вперше виявили ізотопи

Дослідники з Лейденського університету (Нідерланди) вперше виявили ізотопи в атмосфері екзопланети.

Газова планета TYC 8998-760-1 b, яка була виявлена у 2019 році, розташована за понад 300 світлових років від Землі. Вчені виявили в атмосфері навколо цієї планети ізотопи вуглецю-13.

Читати новину повністю 

* * *

Hubble показав яскраве зоряне скупчення у сузір'ї Скорпіона

Телескоп Hubble завдяки своїй ширококутовій універсальній камері WFC3 зробив світлину кулястого зоряного скупчення NGC 6380.

Фото: ESA/Hubble & NASA, E. Noyola

Саме скупчення розташоване у сузір'ї Скорпіона за близько 35 тис. світлових років від Землі.

Читати новину повністю 

* * *

У Китаї почали вивчати зразки ґрунту з Місяця

У Китаї розпочали вивчення зразків місячного ґрунту, доставлених на Землю зондом "Чан'е-5".

Фото: twitter.com/PDChina

Близько 17 грамів зразків реголіту, доставлених на Землю місячним зондом "Чан'е-5", були розподілені між 13 науково-дослідними установами, чиї заявки на участь у дослідницьких програмах Центру місячних досліджень і космічної програми при Китайському національному космічному управлінні були схвалені.

Читати новину повністю 

* * *

NASA показало нові знімки Марса

Мінігелікоптер Ingenuity у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) на Марсі зробив під час свого останнього польоту нові світлини Червоної планети.

Фото: jpl.nasa.gov

Знімки були зроблені камерою Ingenuity ще 5 липня, коли апарат здійснював свій вже дев’ятий політ на Червоній планеті.

Читати новину повністю 

* * *

Маск показав нову плавучу платформу для ракет-носіїв Falcon

Ілон Маск показав нову плавучу платформу для ракет-носіїв Falcon, яку використають під час запусків до МКС пілотованого космічного корабля Dragon V2.

Читати новину повністю 

ІТ і гаджети

ІТ, стартапи та хмарні технології: Україна підписала документ з Amazon

У Лондоні віцепрем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та директор з цифрових трансформацій у державному секторі Amazon Web Services Ліам Максвелл підписали документ, який прискорить цифрову трансформацію та впровадження інновацій в Україні.

Програми від Amazon допоможуть розвинути українську ІТ-інфраструктуру, бізнес та стартапи, які використовують хмарні технології.

Читати новину повністю 

* * *

Microsoft офіційно представила Windows 365

Корпорація Microsoft офіційно представила нову версію своєї операційної системи - Windows 365. Використаний в цій операційній системі механізм "зберігає інформацію у хмарі, а не на пристрої".

За словами головного виконавчого директора компанії Microsoft Сатьї Наделли, зі створенням Windows 365 з'являється нова категорія - Cloud PC або віртуалізований робочий стіл.

Читати новину повністю 

* * *

Apple випустила магнітний акумулятор для всіх видів iPhone

Компанія Apple випустила бездротовий зовнішній акумулятор MagSafe Battery Pack для всіх версій iPhone 12.

Зазначається, що MagSafe Battery Pack за допомогою магнітів кріпиться до задньої частини всіх версій моделі iPhone 12.Пристрій продовжує автономну роботу iPhone 12, чия батарея розряджається.

Читати новину повністю 

* * *

Microsoft придбає розробника систем кібербезпеки за $500 мільйонів – Bloomberg

Компанія Microsoft вирішила придбати компанію RiskIQ, яка розробляє програми у сфері безпеки.

Зазначається, що таким чином технічний гігант намагається розширити свою продукцію та краще захистити клієнтів в умовах посилення глобальних кібератак. Угода може бути анонсована в найближчі дні.

Читати новину повністю 

Роботи і штучний інтелект

У Китаї представили робота-гуманоїда

Китайська компанія UBTECH Robotics представила "розумного" робота-гуманоїда Walker X.

Завдяки штучному інтелекту робот може взаємодіяти з людьми, підбирати предмети та уникати перешкод.

Читати новину повністю  

* * *

Надрукований на 3D-принтері перший сталевий міст відкрили в Амстердамі

Над каналом Аудезейтс Ахтербургвал в Амстердамі відкрили перший у світі пішохідний міст зі сталі, надрукований на 3D-принтері.

Фото: www.amsterdam.nl

Міст перебуватиме під пильним наглядом розробників та науковців. Зокрема, вивчатимуть, як він реагуватиме міст на погодні умови, переміщення пішоходів. 

Читати новину повністю  

* * *

В Японії випробують робота, який видаляє ядерні уламки

Робот, розроблений для видалення уламків ядерного палива з одного з пошкоджених реакторів на АЕС «Фукусіма дай-іті», був доставлений на завод в Кобе на заході Японії для проходження випробувань.

Робот був розроблений у Великій Британії та доставлений літаком до Японії.

Читати новину повністю  

* * *

У Китаї розробили дрон-акулу для підводної розвідки

Пекінська компанія Boya Gongdao Robot Technology розробила дрон Robo-Shark у формі акули для виконання завдань китайських військових.

Фото: dronedj.com

Загальна довжина акули-дрона дорівнює 2,2 метра, його максимальна швидкість під водою 18,5 км за годину. Також апарат обладнаний системою «всебічного уникнення перешкод».

Читати новину повністю  

Наука

Білок з отрути павука допомагає рятувати людей з інсультами

Науковці з Австралійського університету Квінсленда під час експериментів на щурах виявили, що введення білка з отрути воронкоподібних павуків після інсульту значно зменшує пошкодження мозку, навіть якщо його ввести через тривалий час після початку гострого порушення мозкового кровообігу.

«Ми виявили, що цей невеликий білок Hi1a надзвичайно зменшує пошкодження мозку, навіть якщо ввести його через вісім годин після початку інсульту. Команда також протестувала Hi1a на клітинах серця, оскільки, як і мозок, серце є одним з найбільш чутливих органів в організмі до втрати кровотоку та нестачі кисню», — сказав професор Гленн Кінг.

Читати новину повністю   

* * *

Китай розробив холодильник з абсолютним нулем температури

Інститут фізики, що входить до складу Академії наук Китаю, розробив прототип холодильника, який забезпечує наднизьку температуру, близьку до абсолютного нуля, що є фізичною межею температури.

В інституті заявили, що розробили прототип холодильника для реалізації наднизької температури всього на 0,01 градус вище абсолютного нуля (0 за шкалою Кельвіна), який становить -273,15 градуса Цельсія.

Читати новину повністю  

* * *

Продукти, вирощені в космосі - це уже реальність

Успішна історія вивчення впливу радіації та невагомості на різні рослини та харчові культури.

Цього місяця в Китаї зібрали врожай рису з насіння, що побувало в космосі, а на МКС вже не раз отримували врожай редису, салату, капусти. У космосі можна вирощувати навіть бавовну.

Читати новину повністю  

* * *

У Китаї створили пластмасу, що за тиждень розкладається на сонці

Дослідники в Китаї розробили новий вид пластмаси, який руйнується всього за тиждень під впливом сонячного світла та кисню, що, на їхню думку, допоможе створити електроніку, яку легше утилізувати.

Новий матеріал з’явився, коли автор дослідження Лян Ло з китайського Університету науки і техніки Хуачжун працював над вдосконаленим типом хімічних датчиків.

Читати новину повністю  

Автомобілі

Автогальмування і ще 74 безпекові функції: Jeep представив новий позашляховик

Американська компанія Jeep представила новий позашляховик 2022 - Jeep Compass.

У середині позашляховика встановлені 21,3-сантиметровий сенсорний дисплей з новою інформаційно-розважальною системою Uconnect 5 та 25,7-сантиметрова панель приладів.

Читати новину повністю  

* * *

Лише 350 екземплярів чорного кольору: BMW представила спецверсію X5

Німецький автовиробник BMW представив автомобіль BMW X5 обмеженої серії Black Vermillion Edition.

Фото: BMW 

В автомобілі встановлений 3-літровий шестициліндровий турбодвигун потужністю 335 кінських сил, є 8-ступінчаста автоматична коробка передач. Всього буде виготовлено 350 екземплярів цієї моделі у чорному кольорі.

Читати новину повністю  

* * *

Peugeot представив новітній гібридний гіперкар 9X8

Французький автовиробник Peugeot після кількох років відсутності знову візьме участь у чемпіонаті світу з перегонів на витривалість у 2022 році: Peugeot 9X8 - це новий запис в історії бренду, завдяки якому Peugeot увійде в новий клас гіперкарів.

Peugeot 9X8 - це гіперкар довжиною 5 метрів, шириною більше 2 метрів і висотою всього 1,18 метра. Справжній низький «льотчик». На відміну від свого попередника 908, 9X8 має на борту не дизельний, а бензиновий двигун. Це 2,6-літровий двигун V6 з двома турбінами, який передає на задні колеса 680 кінських сил.

Читати новину повністю 

* * *

У Британії представили автомобіль, який очищає повітря під час руху

Британський дизайнер Томас Хізервік на фестивалі з авто- та мотоспорту Goodwood представив автівку, яка збирає тверді частинки у відпрацьованих газах, що виробляються під час використання авто.

Фото: GETTY IMAGES

Автомобіль, який вперше представили на автосалоні в Шанхаї у квітні, має великий скляний дах, а інтер’єр спроєктований так, щоб авто всередині виглядало як кімната, з регульованими стільцями, які можна перетворити на ліжка, і центральним столом, призначеним для зустрічей або прийому їжі.

Читати новину повністю 

* * *

Повітряна служба таксі: японська компанія планує запустити бізнес літаючих авто

Найбільший авіаперевізник Японії компанія Japan Airlines планує до 2025 року розпочати комерційне використання літаючих автомобілів.

Фото: Volocopter

Компанія відкриє службу пасажирських перевезень, що з'єднає аеропорти та популярні туристичні напрямки у префектурі Міе. Далі планують перетворити цей сервіс у такий бізнес, який дозволить перевозити людей до різних місць на кшталт служби таксі.

Читати новину повністю 

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Перше фото: Hardo Mülle

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-