Китай розробив холодильник з абсолютним нулем температури

Китай розробив холодильник з абсолютним нулем температури

Укрінформ
Інститут фізики, що входить до складу Академії наук Китаю, розробив прототип холодильника, який забезпечує наднизьку температуру, близьку до абсолютного нуля, що є фізичною межею температури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

В інституті заявили, що розробили прототип холодильника для реалізації наднизької температури всього на 0,01 градус вище абсолютного нуля (0 за шкалою Кельвіна), який становить -273,15 градуса Цельсія.

Зазначається, що на відміну від традиційного холодильника, що працює з подачею рідкого гелію як допоміжного методу охолодження, прототип працює без використання рідкого гелію.

Він має більший внутрішній простір і більш тривалий час роботи. Також апарат більш зручний для експлуатації й обслуговування.

Читайте також: У Словаччині створили пристрій, що виявляє COVID-19 у подиху за хвилину

В Інституті додали, що прототип може працювати стабільно і безперервно, забезпечуючи температуру на 0,0109 градуса Цельсія вище абсолютного нуля.

Такі холодильники широко використовуються, зокрема у фізиці конденсованих середовищ й астрономічних дослідженнях.

Читайте також: Фізики розкрили таємницю виникнення північного сяйва

Як відомо, абсолютний нуль температури — початок відліку абсолютної температури за термодинамічною шкалою (0 «нуль» за шкалою Кельвіна). Абсолютний нуль температури на 273,16 K нижчий за температуру потрійної точки води (або на 273,15 °C нижчий за нуль температури за шкалою Цельсія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-