Британський мільярдер Бренсон полетів у космос

Британський мільярдер Бренсон полетів у космос

Онлайн
Укрінформ
Мільярдер Річард Бренсон – засновник Virgin Galactic – сьогодні успішно відправився у космос. Корабель стартував о 17:30 за київським часом.

Трансляцію польоту веде YouTube-канал Virgin Galactic, передає Укрінформ.

"Я завжди був мрійником. Моя мама вчила мене ніколи не здаватися і тягнутися до зірок. 11 липня настав час втілити цю мрію в реальність на борту Unity-22", - написав раніше Бренсон у Twitter.

Згідно з планом, корабель відокремиться від носія на висоті 16 кілометрів і проведе в польоті близько двох годин. 

Читайте також: Маск показав нову плавучу платформу для ракет-носіїв Falcon

Портал Space.com наводить основні факти про цей політ та екіпаж.

Загалом на кораблі перебуватимуть восьмеро людей: двоє пілотів й шестеро пасажирів. Серед попутників Бренсона буде Бет Мозес, головний інструктор астронавтів Virgin Galactic; Колін Беннет, провідний інженер Virgin Galactic; і Сіріша Бандла, віцепрезидентка компанії зі зв’язків з урядом і досліджень. VSS Unity пілотуватиме Дейв Маккей і Майкл Масуччі, а Фредерік Стеркоу та Келлі Латімер пілотуватимуть VMS Eve.

Читайте також: Hubble показав дві гігантські галактики

З огляду на досвід минулих польотів Unity, недільна місія триватиме загалом приблизно 90 хвилин, а фаза «невагомості» — коли корабель досягне вершини свого суборбітального шляху — триватиме орієнтовно чотири хвилини.

VSS Unity злетить під крилами свого літака-носія, відомого як VMS Eve. На висоті близько 50 000 футів (15 000 метрів) Eve скине Unity, і космічний літак самостійно вирушить у суборбітальний простір. Eve і Unity повернуться до космодрому Америка.

Якщо все піде за планом, Річард Бренсон, як очікується, зробить космічний політ всього за 9 діб до того, як компанія Blue Origin збирається досягти аналогічного кордону зі своїм апаратом New Shepherd. У тому польоті, запланованому на 20 липня, має взяти участь засновник Amazon та одна з найбагатіших осіб світу 57-річний Джефф Безос. Тож йдеться про своєрідне змагання двох мільярдерів.

Читайте також: Virgin Orbit запустила в космос одразу сім супутників

Після приземлення команди Бренсон пообіцяв зробити важливу заяву, яка «спричинить розвиток космічних подорожей». На цьому заході, можливо, з’явиться й засновник SpaceX Ілон Маск.

Бренсон розповів в інтерв'ю, що був натхненний польотом до космосу після спостереження за місією на Місяць. А ще досить недавно Бренсон заперечував, що вони з Безосом змагаються за право першими потрапити в космос.

Польоти SpaceShipTwo зазвичай відбуваються трохи нижче лінії Кармана, позначки висоти в 100 кілометрів, яку багато хто вважає кордоном космосу. Але VSS Unity вже виконала 3 тестових польоти з екіпажем на висоту понад 80 км (це межа космосу, офіційно визнана НАСА, збройними силами США та Федеральним управлінням цивільної авіації США).

Місія Unity 22 стане вже четвертим пілотованим космічним польотом Virgin Galactic, у той час, як Безос буде у складі команди лише першого пілотованого космічного польоту для Blue Origin.

Читайте також: Супутник NASA показав з орбіти китайський марсохід на Червоній планеті

Virgin Galactic прагне доставляти туристів у космос з моменту свого заснування у 2004 році, в той час, як Blue Origin намагається зробити те ж саме після свого заснування на чотири роки раніше. За словами представників компанії, остання заявлена ціна за місце в Virgin Galactic становила 250 000 доларів, і більше ніж 700 осіб внесли депозит.

Транспортний засіб SpaceShipOne, на якому Virgin Galactic розробила SpaceShipTwo, двічі пролетів 100 км над поверхнею Землі у 2004 році, щоб виграти приз Ansari X Prize у розмірі 10 мільйонів доларів за повторні польоти на приватному космічному кораблі багаторазового використання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-