Спалах на сонці, найтонший пристрій і новий рекорд Apple: тижневий технодайджест

Спалах на сонці, найтонший пристрій і новий рекорд Apple: тижневий технодайджест

Укрінформ
Цього тижня Китай запустив і вивів на орбіту новий супутник, Hubble показав дві гігантські галактики, ізраїльські науковці змогли створити найтонший у світі пристрій, а Безос залишив посаду гендиректора Amazon. 

Укрінформ пропонує переглянути найцікавіші новини з царини науки і технологій, опубліковані на сайті агентства за останній тиждень. 

Космос

Скляний купол та огляд на 360 градусів - ЗМІ дізнались, яка вбиральня буде у Crew Dragon

Перша цивільна місія на космічному кораблі SpaceX, яка може полетіти в космос восени цього року, матиме найкращі види в історії людства з туалетного відсіку.

Фото: SpaceX

«Не до кінця ясно, як на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon працює система туалетів, бо дизайн оповитий таємницею. Але ми знаємо, що туалет розташований в верхній частині космічного корабля, у цій зоні також буде скляний купол», - пише видання Business Insider, яке наводить свідчення одного з пілотів майбутнього корабля, мільярдера Джареда Ісаакмана.

Читати новину повністю

* * *

Тайконавти з нової станції «Тяньгун» вийшли у відкритий космос

Двоє китайських космонавтів із нової орбітальної станції «Тяньгун» у неділю здійснили перший для КНР з 2008 року вихід у відкритий космос для проведення монтажних робіт.

Фото: Xinhua/Rex/Shutterstock

Зазначається, що Лю Бомін і Тан Хунбо підготували роботизований маніпулятор до роботи, виносну кабіну для майбутніх місій і встановили панорамну камеру поза межами основного модуля станції.

Читати новину повністю

* * *

NASA оберігає Марс від «земного життя» та бактерій

Розроблені NASA санітарні процедури та методи стерилізації майже гарантують, що апарати будуть очищені від "земного життя".

Фото: NASA/JPL-CALTECH

Концепція запобігання біологічного перехресного зараження застосовується, щоб захистити наших небесних сусідів від нас та захистити нас від будь-яких забруднень, які можуть потрапити через космічні апарати на Землю.

Читати новину повністю

* * *

Китай запустив і вивів на орбіту новий супутник

Китай у понеділок о 7:28 за пекінським часом із космодрому Цзюцюань на північному заході країни успішно запустив і вивів на задану орбіту новий супутник "Фен'юнь-3E".

Супутник було запущено за допомогою ракети-носія "Чанчжен-4C" (Long March-4C), повідомили в Цзюцюаньському центрі із запуску супутників.

Читати новину повністю

* * *

Hubble показав дві гігантські галактики

Телескоп Hubble завдяки своїй ширококутовій універсальній камері WFC3 зробив світлину одразу двох гігантських галактик у космосі.

Фото: esahubble.org

Ліворуч на фото розташована галактика 2MASX J03193743+4137580, а праворуч - UGC 266.

Читати новину повністю

* * *

Дев’ятий політ гелікоптера Ingenuity на Марсі тривав майже три хвилини

Черговий – уже дев'ятий – політ гвинтокрила Ingenuity став одним з найскладніших у рамках дослідницької місії NASA на Марсі.

Уточнюється, що апарат здійснив свій 9-й і найскладніший за весь час політ, пролетівши протягом 166,4 секунди зі швидкістю 5 м/с.

Читати новину повністю

* * *

NASA перенесло повернення корабля Dragon на Землю

Американське аерокосмічне агентство NASA повідомило, що переносить дату відстикування від МКС та повернення на Землю вантажного корабля Dragon.

Фото: twitter.com/NASA

«Вантажний корабель Dragon компанії SpaceX вирушить з Міжнародної космічної станції 7 липня. Він доставить на Землю результати досліджень МКС - від експериментів із сублімаційними матеріалами до аналізів, які можуть покращити лікування карієсу та запалення ясен»,- зазначили в NASA.

Читати новину повністю

* * *

На Сонці стався найпотужніший спалах за останні роки

Учені зафіксували на Сонці спалах класу Х, який став найпотужніший з 2017 року.

Фото: NASA/SDO

Зазначається, що сонячні спалахи класифікуються латинськими літерами А, В, С, М або Х залежно від величини піку інтенсивності рентгенівського випромінювання спалаху (А – найменший, Х - найбільший).

Читати новину повністю

* * *

Китай запустив на орбіту супутник-ретранслятор

Китай за допомогою ракети-носія "Чанчжен-3С" здійснив успішний запуск нового супутника ретрансляції даних "Тяньлянь I-05".

Фото: Сіньхуа

Запуск проведений з космодрому Січан у провінції Сичуань, на Південному Заході Китай.

Читати новину повністю

* * *

ІТ і гаджети

Імовірно пов’язані з РФ хакери атакували сотні компаній по всьому світу - ЗМІ

Хакерська група, яка може бути пов’язана з Росією, атакувала близько 200 компаній по всьому світу за допомогою програми-здирника.

За даними компанії Huntress Labs, яка опікується кібербезпекою, метою атак були компанії, які надають IT-підтримку малому і середньому бізнесу. Серед них – Synnex Corp. і Avtex LLC. Зламавши їхні програми, хакери отримують доступ до комп’ютерів тих фірм, які ці компанії обслуговують.

Читати новину повністю

* * *

Ізраїльські науковці змогли створити найтонший у світі пристрій

Дослідникам з університету Тель-Авіва вдалося створити технологію, товщиною всього лише у 2 атоми, призначену для зберігання інформації.

Як пише The Independent, сучасні пристрої складаються з крихітних кристалів, які містять у собі приблизно 1 мільйон атомів, 100 атомів у квадраті. У комп'ютері вони перемикаються для кодування та обробки інформації.

Читати новину повністю

* * *

Блокчейн може сприяти боротьбі зі зміною клімату - ООН

Фахівці Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) вважають, що блокчейн-технологія може відіграти важливу роль у боротьбі з кліматичною кризою.

«ООН має продовжувати експериментувати в сфері блокчейнів. Якомога більше ми експериментуємо, тим більше ми дізнаємося про цю технологію», - вважає представник ЮНЕП Мінанг Ачарія.

Читати новину повністю

* * *

Безос залишив посаду гендиректора Amazon

Американський мільярдер Джефф Безос та засновник компанії Amazon залишив посаду гендиректора організації 5 липня.

Зазначається, що замість Безоса керуватиме компанією Енді Джессі, який нині є главою дочірньої компанії Amazon, що надає платформу хмарних обчислень Amazon Web Services.

Читати новину повністю

* * *

Пентагон скасував контракт на $10 мільярдів з Microsoft заради більш масштабного проєкту

Міноборони США оголосило про скасування контракту на $10 мільярдів з компанією Microsoft щодо створення хмарної технології JEDI для обміну даними між усіма родами військ.

Зазначається, що проєкт JEDI втратив актуальність у зв’язку з новими досягненнями в галузі хмарних обчислень. Натомість Пентагон започатковує сучасніший у технічному плані й більший за масштабами проєкт. Він матиме назву JWCC та базуватиметься на багатохмарній технології з розширеними можливостями для обміну даними.

Читати новину повністю

* * *

Зеленський заявляє, що Україна відкрита для білоруських айтішників

Президент Володимир Зеленський сказав про незмінну підтримку Україною «білоруських друзів», зокрема повідомив про заходи з підтримки білоруських айтішників, які вирішили переїхати в Україну.

«Ми завжди підтримуємо наших білоруських друзів... Наше міністерство диджиталізації займається інфраструктурою. Ми запрошуємо ключові компанії. До нас зверталися білоруські хлопці-айтішники, вони до нас приїхали. У нас в інтернеті ні на кому корони немає, і наш міністр (цифрової трансформації України, віцепрем'єр-міністр - ред.) Михайло Федоров сам особисто цим займається, зв'язується з компаніями», - зазначив глава держави.

Читати новину повністю

* * *

На Google подали до суду 36 американських штатів через монополізацію ринку

У США столичний округ Колумбія і ще 36 американських штатів подали колективний позов проти компанії Google за порушення антимонопольного законодавства.

У позові зазначається, що Google контролює 90% ринку додатків для Android, і жоден інший цифровий магазин не займає більше ніж 5% ринку.

Читати новину повністю

* * *

Акції Apple побили новий рекорд

Ціна однієї акції американської компанії Apple за підсумками торгів 7 липня зросла до $144,57, оновивши свій рекорд собівартості.

З початку цього року акції Apple збільшилися у вартості на 8,9%. Загальна вартість компанії зросла до 2,4 трильйона доларів США.

Читати новину повністю

* * *

Дослідження з’ясувало, чому YouTube пропонує небажаний контент

Дослідження ефективності роботи алгоритмів YouTube виявило, що вони рекомендують небажаний контент.

Як з'ясувалося, люди з неангломовних країн частіше стикаються з образливим контентом у YouTube, а у рекомендаціях з’являються відео з мовою ненависті, жорстокістю та шахрайством.

Читати новину повністю

* * *

Китайський медіагігант WeChat заблокував ЛГБТ-акаунти - ЗМІ

Найпопулярніший медіасервіс Китаю WeChat видалив акаунти на теми ЛГБТ, які вели студенти та неурядові групи.

За словами засновниці однієї з ЛГБТ-груп, WeChat надіслав власникам акаунтів повідомлення, що вони порушили правила, але не повідомив деталей. Вона стверджує, що десятки акаунтів закрили близько 22:00 6 липня.

Читати новину повністю

* * *

Microsoft виплатить співробітникам бонус у $1 500 за роботу під час пандемії

Американська компанія Microsoft виплатить своїм співробітникам бонус у 1 500 доларів США як подяку за працю під час пандемії коронавірусу.

За словами керівника HR-департаменту компанії Катлін Хоган, бонус отримують співробітники, які працюють як на території США, так і за кордоном.

Читати новину повністю

* * *

WhatsApp розробляє нову функцію

Месенджер WhatsApp працює над розробкою нової функції, яка модернізує відправку прев’ю посилань у чатах.

Завдяки оновленню користувачі зможуть бачити значно більше прев’ю посилань з набагато більшою кількістю інформації, ніж раніше.

Читати новину повністю

* * *

Роботи і штучний інтелект

Турецький безпілотник з українським двигуном побив рекорд висоти

У Туреччині БПЛА Akinci, розроблений компанією Bayraktar та оснащений двигуном українського виробництва, побив рекорд, досягнувши найбільшої висоти, яку коли-небудь досягали літаки турецького виробництва.

Під час цього польоту БПЛА Akinci Bayraktar пробув у повітрі 25 годин 46 хвилин, подолав у повітрі 7507 км.

Читати новину повністю

* * *

Наука

Редагування генів людини для продовження життя є лише питанням часу — генетик

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив генетик, дослідник старіння та засновник «Школи довголіття» Олександр Коляда.

За його словами, в популярній літературі можна знайти поняття відкриття "гена довголіття", але "варто розуміти, що це метафора. Йдеться про сукупний набір генів, які сприяють довголіттю – їх зараз десь 150-250".

Читати новину повністю

* * *

Автомобілі

У США новітня Tesla «зайнялася» з водієм всередині

Нова версія Model S раптово загорілася, коли всередині перебувала людина.

Фото: ©meiselasb

Інцидент стався у Хаверфорді (штат Пенсільванія). Tesla Model S Plaid загорілася через збій електроніки і водій на короткий час опинився у пастці всередині. Адвокат власника заявив, що автомобіль «зайнявся» сам.

Читати новину повністю

* * *

Автомобіль-літак здійснив свій перший політ

AirCar за показниками двигуна близький до Сессни-172, швидкість у польоті 170 км/год, на дорозі - до 200 км/год, може перевезти двох людей та 200 кг вантажу.

Стефан Кляйн доїхав на своїй машині до аеропорту, де машина злетіла, через 35 хвилин приземлилася у Братіславі і поїхала далі в центр міста. Серед інших заявок на літаючі авто, які нині є у світі - французька, японська, турецька, ізраїльська та нідерландська розробки.

Читати новину повністю

* * *

BMW представив новий автомобіль

Німецький автовиробник представив новий автомобіль купе 2022 BMW 2-Series Coupe.

BMW представив новий автомобіль / Фото: BMW

Стандартна модель 230i обладнана 2-літровим чотирициліндровим двигуном потужністю 255 кінських сил та крутним моментом 295 Нм. Автомобіль може розігнатися до 96 км за годину за 5,5 секунд, максимальна швидкість не перевищує 209 км за годину.

Читати новину повністю

* * *

BMW та групу Volkswagen оштрафували на €875 мільйонів за картельну змову

Єврокомісія наклала стягнення у понад 875 мільйонів євро на ключові німецькі компанії – автовиробники, включаючи Daimler, BMW та виробників групи Volkswagen (Volkswagen, Audi та Porsche), за картельну змову щодо використання технології зі зменшення кількості шкідливих вихлопів автомобілів з дизельними двигунами.

Читати новину повністю

* * *

Harley-Davidson представив бюджетний електробайк

Американська компанія Harley-Davidson представила новий електричний мотоцикл LiveWire One.

Фото: Harley-Davidson

Вартість одного екземпляра становить 21 999 доларів США, що майже на вісім тисяч доларів дешевше за перший електробайк LiveWire компанії, який був представлений у 2019 році вартістю 29 799 доларів.

Читати новину повністю

* * *

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Фото: diastyle.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-