Космос, гаджети і наукові відкриття: технологічні новинки за тиждень

Космос, гаджети і наукові відкриття: технологічні новинки за тиждень

Укрінформ
Цього тижня представили чимало технологічних новинок і наукових відкриттів. Від гігантської ракети NASA і квантового мікроскопа до першого в історії «біонічного птаха» й робота-дослідника затоплених шахт.

Укрінформ пропонує переглянути найцікавіші новини з царини науки і технологій, опубліковані на сайті агентства за останній тиждень. 

Космос

NASA показало гігантську ракету для польоту на Місяць

NASA повністю зібрало й оприлюднило фото своєї надважкої ракети Space Launch System (SLS), яка незабаром полетить на Місяць.

Фото: NASA

Це вперше, коли всі три ключові елементи ракети зібрані разом в їх стартовій конфігурації.

Читати новину повністю

* * *

Дві гігантські екзопланети виявили біля зірки, схожої на Сонце

«Мисливці» за планетами програми Planet Hunters TESS відкрили дві екзопланети в системі зірки HD 152843.

Фото: NASA/Scott Wiessinger

Як повідомляє NASA, ці дві екзотичні, тобто такі, що знаходяться поза сонячною системою, планети обертаються навколо зірки HD 152843. Ця зірка приблизно такої ж маси, як і Сонце, але майже в 1,5 раза більша й трохи яскравіша. Вона знаходиться приблизно за 352 світлових роки від нас.

Читати новину повністю

* * *

Hubble показав радіоактивну галактику із потужним випромінюванням

Телескоп Hubble за допомогою ширококутної камери WFC3 зробив світлину спіральної галактики NGC 3254.

Фото: ESA/Hubble & NASA

Як зазначається, дана камера може вести спостереження в ультрафіолетовому, видимому і ближньому інфрачервоному світлі, і це зображення є сумішшю спостережень, зроблених у видимому та інфрачервоному діапазонах.

Читати новину повністю

* * *

Як влаштований Всесвіт: вчені виявили обертання «вусиків галактик»

Нове дослідження показало, що вусики галактик, завдовжки сотні мільйонів світлових років, можуть бути найбільшими обертовими об'єктами у Всесвіті.

Фото: AIP/A. Khalatyan/J. Fohlmeister

У новому дослідженні космолог з Інституту астрофізики ім. Лейбніца в Потсдамі в Німеччині Ноам Лібескінд і його колеги виявили, що космічні нитки або велетенські трубки, що складаються з галактик, ймовірно, обертаються.

Читати новину повністю

* * *

Науковці розкрили таємницю потьмяніння зірки Бетельгейзе

За допомогою надпотужного телескопа ученим удалося розкрити таємницю недавнього потьмяніння зірки Бетельгейзе.

Фото: spacetelescope.org

Як повідомляє Science Focus, червоний надгігант Бетельгейзе відомий як одна з найбільших зірок, котру можна побачити неозброєним оком. У жовтні 2019 року її яскравість раптом почала зменшуватися.

Читати новину повністю

ІТ і гаджети

У Сальвадорі будуть майнити Bitcoin на вулканах

У Республіці Ель-Сальвадор збираються добувати криптовалюту Bitcoin, використовуючи енергію вулканів.

Криптобіржа Bybit оголосила, що наймає вулканолога для вивчення того, як вулканічну енергію можна використовувати для видобутку біткоїнів.

Читати новину повністю

* * *

На салоні «Авіасвіт - ХХІ» представлять український безпілотник для «розумного міста»

Харківська компанія FED представить на салоні «Авіасвіт - XXI» дослідний зразок багатофункціонального безпілотного літального апарату.

Безпілотник харківської компанії FED для «розумного міста» / Фото: пресслужба акціонерного товариства FED

У компанії повідомили, що модель безпілотника, яку демонструватимуть, успішно пройшла випробування в аеродинамічній трубі.

Читати новину повністю

* * *

IBM запустила в експлуатацію перший у Європі комерційний квантовий комп’ютер

У німецькому місті Енінген (федеральна земля Баден-Вюртемберг) у дата-центрі IBM пущено в експлуатацію перший у Європі комерційний квантовий комп’ютер IBM Quantum System One.

Фото: IBM

«Ера традиційних комп’ютерних технологій добігає кінця... Необхідні нові інформаційні технології, … які працюватимуть швидше та безпечніше», - заявив генеральний директор IBM Арвінд Крішна, представляючи комп’ютер.

Читати новину повністю

Роботи і штучний інтелект

У затоплені Солотвинські шахти запустили робота-дослідника

На Закарпатті в рамках транскордонного проєкту “Ревітал 1” у затоплені Солотвинські шахти запустили робота UX-1, що досліджуватиме затоплені ділянки та руїни шахт Солотвинського басейну й збиратиме дані для науковців про їхній стан.

Запуск робота в соляну шахту / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

Робот розроблений за інноваційною системою Unexmin. Це інноваційний метод картографування затоплених шахт, який застосовувався для вивчення уранових та мідних шахт в Португалії, також — у Сербії.

Читати новину повністю

Наука

Першим в історії «біонічним птахом» став гриф - йому в ногу вживили протез

Група віденських лікарів на чолі з професором Оскаром Асманном зуміла провести першу успішну інтеграцію протеза стопи безпосередньо в залишкову кістку лапи птаха – скаліченого бородатого грифа.

Фото: Medical University of Vienna

Самка грифа, яку назвали Міа, була доставлена до лікарні із сильно травмованою лапою, яку довелося ампутувати. Команда лікарів вирішила поставити протез, щоб Міа могла вести повноцінне життя.

Читати новину повністю

* * *

Побачити невидиме: вчені створили квантовий мікроскоп

Німецькі та австралійські дослідники розробили квантовий мікроскоп, за допомогою якого науковці зможуть спостерігати за біологічними структурами, які раніше були недоступні для людського ока.

Новий мікроскоп заснований на науці про квантову заплутаність — ефект, який Ейнштейн описав як «моторошні взаємодії на відстані». Вважається що «заплутані» об'єкти можуть впливати один на одного в будь-який момент, незалежно від відстані.

Читати новину повністю

* * *

Українська система боротьби з комарами перемогла на інвестиційному саміті США

Українська компанія Mosqitter, яка розробила інтелектуальну екологічну систему боротьби з комарами, перемогла від України на інвестиційному саміті SelectUSA.

Зазначається, що унікальна інтелектуальна екологічна система боротьби з комарами Mosqitter спрямована на зменшення ризику інфекційних захворювань, таких як малярія, вірус Зіка, денге, cхідний енцефаломієліт, вірус Чікунгунья тощо на великих та відкритих територіях шляхом ліквідації комарів.

Читати новину повністю

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-