Вчені створили «генетичні химери» мавпи та людини

Вчені створили «генетичні химери» мавпи та людини

Укрінформ
Міжнародна група дослідників додала людські стовбурові клітини до ембріонів макак і спостерігала за їхнім виживанням та розмноженням.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Global News.

Як зазначається у публікації, вчені створили генетичні химери. Цей термін запозичений з назви міфічного монстра і використовується для опису одного організму з генами від кількох особин.

При цьому співавтор дослідження Хуан Карлос Ізпісуа Бельмонте, професор Інституту Солка у Каліфорнії, наполягає, що про створення повнорослої особини з рисами людини не йдеться.

Бельмонте та його команда ввели по 25 людських стовбурових клітин в кожен ембріон макаки, які взяли через шість днів після запліднення. Науковці виявили, що людські клітини успішно інтегрувалися в 132 ембріони мавп, і через 10 днів 103 химерних ембріони все ще були живі і розвивалися. Однак до 19-го дня в живих залишилися тільки три химери, після чого всі гібридні ембріони були знищені.

Читайте також: Науковці вперше повністю розшифрували людську Х-хромосому

Це вже не перше дослідження зі створення химер, біологи заявляють, що за допомогою таких експериментів мають на меті подолати дефіцит донорських органів у світі.

«Ми продемонстрували, що стовбурові клітини людини вижили і створили додаткові», — сказав Бельмонте. До цього вчений вже намагався поєднати клітини людини та мавпи, однак його експерименти не були успішними. З цією ж метою китайські дослідники створили ембріони з клітинами свині й мавпи.

Читайте також: Генетика та канцерогени: медики нагадали про причини виникнення пухлин головного мозку

Водночас варто зазначити, що подібні дослідження викликають занепокоєння серед наукової спільноти. Так, доктор Альфонсо Мартінес Аріас, доцент кафедри генетики Кембриджського університету, сказав: «Я не думаю, що висновки підтверджені надійними даними. Результати, наскільки їх можна інтерпретувати, демонструють, що ці химери не функціонують нормально, і що всі експериментальні істоти — хворі». Аріас додав, що існує багато систем з людських ембріональних стовбурових клітин для вивчення людського розвитку, які є етично прийнятними, і саме ними скористаються з більшою імовірністю, ніж способом, який запропонувала група біологів.

Читайте також: Японські генетики хочуть виростити у свиней підшлункові залози людини

У публікації наголошується, що ембріони в експерименті не розвивали до такої міри, щоб у них формувалися частини тіла або клітини мозку. Команда дослідників проводила консультації з питань етики перед створенням химер і підкреслила, що несе відповідальність за дотримання правових та соціальних норм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-