Посадковий модуль NASA на Марсі — в енергетичній кризі

Посадковий модуль NASA на Марсі — в енергетичній кризі

Укрінформ
Посадковий модуль InSight, який висадився на марсіанській рівнині Elysium Planitia у 2018 році, протягом останніх кількох місяців буквально бореться за своє життя, оскільки погода на червоній планеті загрожує повністю його позбавити енергії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Alert.

Таку ситуацію, як зазначається, спричинили бурі та непередбачувана марсіанська погода.

На відміну від інших місць, куди NASA відправило марсоходи та десантні машини - включаючи місце посадки нового марсохода Perseverance та його вертольота - потужні пориви вітру не охопили Elysium Planitia.

Читайте також: NASA знову відкладає перший політ гелікоптера на Марсі

Ці вітри, які ще йменують «очисними», необхідні для здування червоного марсіанського пилу з сонячних панелей роботів NASA. Без їх допомоги на InSight накопичився товстий шар пилу, який намагається поглинати сонячне світло.

При цьому сонячні панелі модуля InSight виробляли всього 27% своєї енергоємності в лютому. Тому NASA вирішило перевести посадковий модуль в «сплячий режим», відключаючи кожен день різні інструменти. Скоро робот відключить всі функції, які не потрібні для його виживання.

Читайте також: NASA показало «море дюн» на Марсі

Призупинивши свої наукові операції, посадковий модуль повинен мати можливість заощадити достатньо енергії, щоб підтримувати свої системи в теплі у холодні марсіанські ночі.

Пройшла вже майже половина очікуваного періоду глибокого сну, і InSight все ще перебуває в хорошому стані, але існує постійний ризик фатального збою живлення. Якщо батареї посадкового модуля розрядяться, він може ніколи не відновитися.

Читайте також: SpaceX обрали для доставки місії NASA на Місяць

У NASA розраховують відновити повноцінну роботу InSight в липні, після настання в цьому регіоні Марса літа. Якщо апарат зможе пережити цю марсіанську зиму, посадковий модуль зможе продовжувати своє повноцінне функціонування до наступного року.

Як повідомляв Укрінформ, завдяки роботі зонда InSight Марс став першою після Землі планетою, у якої визначили розміри ядра: понад 3600 кілометрів у поперечнику.

Фото: NASA/JPL-Caltech

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-