Hubble показав галактичне скупчення у Всесвіті

Hubble показав галактичне скупчення у Всесвіті

Фото
Укрінформ
Телескоп Hubble оприлюднив фотографію галактичного кластера Abell 2813, також відомого як ACO 2813.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на обсерваторію.

Зазначається, що серед крихітних точок, спіралей та овалів, які є галактиками, що належать до скупчення, є декілька чітких фігур у формі півмісяця. Ці зігнуті дуги світла є яскравими прикладами явища, відомого як гравітаційне лінзування.

Читайте також: Hubble зняв подвійні квазари у галактиках, що зливаються

Саме ж гравітаційне лінзування відбувається, коли маса об’єкта змушує світло згинатися. Зігнуті півмісяці на цьому зображенні не є зігнутими галактиками. Натомість вони є світлом від галактик, які насправді знаходяться поза межами Abell 2813. Галактичне скупчення має настільки велику масу, що воно діє як гравітаційна лінза, змушуючи світло з більш віддалених галактик згинатися навколо нього. Ці спотворення можуть мати різну форму - довгі лінії або дуги.

Це дуже наочне свідчення того, що маса викликає згинання світла, й було використано як доказ однієї з найвідоміших наукових теорій: теорії загальної відносності фізика Альберта Ейнштейна.

Як повідомляв Укрінформ, у рубриці «Зображення тижня» на сайті космічного телескопу Hubble оприлюднена чудова фотографія спіральної галактики M 61, також відомої під назвою Messier 61.

Фото: esahubble.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-