Вчені знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку

Вчені знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку

Укрінформ
Вчені з Лондонського університету королеви Марії, що фінансується благодійною організацією Brain Tumor Research, знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку, щоб запобігти їх подальшому розростанню.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Medical Xpress.

Доклінічні дослідження на зразках тканин людей та мишей допомогли виявити новий варіант лікування людей зі злоякісними пухлинами головного мозку - медулобластомами. Найпоширеніші вони серед дітей, однак можуть виникнути у будь-якому віці. Рівень виживання становить 70% для тих, у кого пухлина не поширилася, але у випадку рецидиву наслідки переважно летальні.

Вчені дослідили речовину гексафосфат інозитолу (IP6), яка зустрічається в природі та міститься майже у всіх рослинах і тваринах. Вони простежили, як він інгібує медулобластому і може поєднуватися з хіміотерапією для знищення пухлинних клітин.

Професор Сільвія Маріно з Дослідницького центру розвитку пухлин головного мозку при Лондонському університеті королеви Марії заявила: «Медулобластома зустрічається у чотирьох різних підгрупах (WNT, SHH, G3 та G4). Сучасні варіанти її лікування — хірургічне втручання разом із променевою та/або хіміотерапією. Нам відчайдушно потрібно зрозуміти ключові молекулярні процеси, що зумовлюють ріст пухлини в кожній підгрупі, щоб розробити нові, менш токсичні, цілеспрямовані методи лікування».

Команда професора Маріно виявила, що клітинам медулобластоми G4 бракує білка, який називається CHD7. Вважається, що це сприяє розвитку медулобластоми G4. Крім цього, високий рівень білка ІМТ1 сприяє тому, що ракові клітини адаптують свій метаболізм і агресивно ростуть.

Читайте також: Учені назвали види тварин, які можуть зникнути на тлі глобального потепління

Видання зазначає, що цю зміну можна зупинити шляхом обробки клітин гексафосфатом інозитолу (IP6). Команда також показала, що коли IP6 поєднували з хіміотерапією, вчені спостерігали підвищену здатність вбивати пухлинні клітини у мишей.

Х'ю Адамс, керівник відділу комунікацій у Brain Tumor Research, зазначив, що результати дослідження дають змогу регулювати метаболізм у пухлинних клітинах. Наступним етапом стануть клінічні випробування для перевірки здатності поєднувати IP6 з хіміотерапією для лікування медулобластоми G4, щоб запропонувати цей метод лікування вразливій групі пацієнтів.

Фото: Unsplash/CC0 Public Domain

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-