Астрономи вперше виявили рентгенівські промені з Урану

Астрономи вперше виявили рентгенівські промені з Урану

Фото
Укрінформ
Міжнародна група астрономів виявила перші рентгенівські промені з планети Уран.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору США (NASA).

Дослідники використовували дані космічної рентгенівської обсерваторії «Чандра», які були зроблені на Урані у 2002 та 2017 роках.

Вони побачили чітке виявлення рентгенівських променів у першому спостереженні та можливий спалах рентгенівських променів у тих даних, що були отримані через п'ятнадцять років.

Зазначається, що в основному Сонце призводить до того, що Уран випромінює рентгенівські промені.

Раніше астрономи вже спостерігали, що і Юпітер, і Сатурн розсіюють світло рентгенівських променів, що виділяється Сонцем, подібно до того, як атмосфера Землі розсіює сонячне світло.

Читайте також: Марсохід Curiosity надіслав на Землю нове селфі

Зазначається, що саме Уран є особливо цікавим для рентгенівських спостережень через незвичну орієнтацію своєї осі обертання та магнітного поля. Попри те, що осі обертання та магнітного поля інших планет Сонячної системи майже перпендикулярні площині їхньої орбіти, ось обертання Урана майже паралельна своєму шляху навколо Сонця.

Як повідомляв Укрінформ, орбітальний апарат Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору США (NASA) Mars Reconnaissance Orbiter зробив світлину піщаних дюн, що знаходяться на північній рівнині Червоної планети.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-