У Китаї зібрали «нейробота» для доставки ліків просто у мозок

У Китаї зібрали «нейробота» для доставки ліків просто у мозок

Укрінформ
Китайські вчені створили систему, що легко проникає крізь гематоенцефалічний бар'єр разом із лікуючим засобом всередині.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті, опублікованій в журналі Science Robotics.

Вчені назвали систему «нейтроботом», оскільки для її складання використовують фрагменти нейтрофілів, імунних клітин крові. Відбувається це у наступний спосіб. Спочатку автори підготували мікроскопічні і пружні частки «магнітного наногелю»: їхній полімерний каркас, що має магнітні властивості, може набирати достатню кількість води разом з потрібним ліками. Далі клітини бактерій кишкової палички вбивали і «потрошили», видаляючи все зайве і залишаючи лише фрагменти клітинних мембран. Ними покривали частки гелю.

Читайте також: Маск заявляє, що навчив «чиповану» мавпу грати у відеоігри

На імунітет бактеріальна мембрана діє «як червона ганчірка». Тому, коли підготовлені частинки змішувалися з нейтрофілами, ті швидко атакували їх і проводили фагоцитоз, поглинаючи потенційно небезпечний об'єкт. Завдяки магнітними властивостями наногелю їх рух можна контролювати, впливаючи зовнішнім магнітним полем, щоб направляти клітини в мозок. Крізь гематоенцефалічний бар'єр нейтрофіли здатні проходити легко і самостійно, будучи залученими сигналами запалення від хворого мозку. З собою вони несуть і корисний лікарський вантаж. 

Читайте також: У Кореї створили конкурента мозковому імпланту від Neuralink Ілона Маска

Працездатність своїх «нейтроботів» вчені продемонстрували не тільки «в пробірці», а й на живих лабораторних мишах - модельній лінії, яка використовується для досліджень гліоми, пухлини мозку.

Наногелеві частки завантажили протираковим препаратом паклитакселом, помістили в бактеріальні мембрани і нейтрофіли, а потім вже готових «нейтроботівв» ін'єктували в хвостову вену, цитує статтю Naked Science.

Тепер автори планують зайнятися доопрацюванням і удосконаленням своєї системи. Перш за все вчених цікавить процес управління переміщеннями «нейтроботів» і контроль над їхнім рухом. Поки що магнітне поле впливає досить широко, направляючи в потрібний бік цілу масу таких мікроскопічних систем і втрачаючи безліч частинок по дорозі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-