Руки роботів наділили чутливими «подушечками пальців»

Руки роботів наділили чутливими «подушечками пальців»

Відео
Укрінформ
У Китаї продемонстрували прототип магнітного пристрою, здатного імітувати чутливість пальців людини і забезпечити роботів точними тактильними сигналами.

Як передає Укрінформ, новий пристрій представила команда розробників з Китаю та США, їхня стаття опублікована в журналі Science Robotics.

Забезпечити роботів дотиком виявилося куди складніше, ніж зором і слухом. Тим часом саме ця якість дозволяє людям відчувати не тільки форму і вагу предметів, а й текстури. Роль чутливих «подушечок» з папілярними лініями відіграє тонка (близько 0,5 міліметра) і гнучка магнітна плівка. Дотики і тиск змушують її деформуватися, а розташовані глибше датчики реєструють викликані цим слабкі зміни магнітного поля.

Читайте також: Марсохід Perseverance зробив своєрідне «селфі»

Рух такого «пальця» по нерівній поверхні змушує вібрувати магнітну плівку, викликаючи характерні коливання магнітного поля. Для аналізу сигналів з датчиків використовується нейромережа. Вона дозволяє визначати не тільки місце і силу дотику, а й зсувні сили - а відтак, відчувати текстуру поверхні, по якій відбувається рух, з високою роздільною здатністю, цитує статтю Naked Science.

Автори роботи продемонстрували, як роботизована рука, отримуючи зворотний зв'язок від таких магнітних «подушечок пальців», точно змінює силу свого хвата і стабільно утримує наповнювану водою пляшку, маса якої поступово збільшується.

Фото: Marc Levin, University of Washington, Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-