«Сім хвилин жаху» позаду: марсохід NASA сів на Червону планету

«Сім хвилин жаху» позаду: марсохід NASA сів на Червону планету

Відео
Укрінформ
Марсохід NASA Perseverance з ядерним двигуном здійснив спуск в атмосферу Червоної планети та посадку на її поверхню.

Відеотрансляція події відбувалася на офіційному Ютуб-каналі NASA, повідомляє Укрінформ.

Таким чином, марсохід вагою в одну тону та вартістю $2,7 мільярда досяг місця призначення через сім місяців після старту. Це вже дев’ятий корабель, який успішно висадився на Марсі.

Зниження та посадка космічного модуля з марсоходом відбувалася в автономному режимі, оскільки з командного пункту на Землі немає можливості коригувати його дії – через затримку сигналу на 11 хвилин.

У NASA назвали етап зниження та посадки як «сім хвилин жаху». Саме стільки часу необхідно модулю для входження в атмосферу Червоної планети, коригування траєкторії, відкриття парашуту та посадки. І все це – без втручання інженерів на Землі.

Читайте також: Космічний апарат NASA сьогодні приземлиться на Марс

Посадка Perseverance була спланована поблизу стародавнього озера та дельти річки, яка впадала в нього мільярди років тому, як вважають учені. Зараз в цьому місці на Марсі розташований кратер Jezero. І хоча місце посадки є одним із найбільш складних через розкидані брили та круті обриви, Perseverance був спрямований саме сюди для того, щоб дослідити грунт у місці, де раніше могло існувати озеро та річка з ознаками життя.

Читайте також: 2021-2030. Марсоходи на Червоній планеті штовхатися ліктями не будуть 

Марсохід має необхідне обладнання для того, щоб дослідити зразки ґрунту на предмет мікроскопічних органічних залишків. Він також має системи самостійної орієнтації для виконання місії у складній місцевості на Марсі. Крім того, Perseverance обладнаний десятками камер високої роздільної здатності, у тому числі з можливістю створювати 3D зображення, лазерною установкою, спектрометрами, мікрофонами. Марсохід також має рентгенівську установку для пошуку слідів життя, кілька спеціальних наукових приладів, радіолокатор та інші можливості. На додаток – у ньому є свій дрон та система штучного інтелекту.

Читайте також: Марсохід NASA запише, як «звучить» Червона планета

Головна мета запуску Perseverance полягає в тому, щоб вивчити можливості для подальших місій висадки на Марсі.

Як повідомляв Укрінформ NASA відправила марсохід Perseverance наприкінці липня минулого року на ракеті-носії Atlas V з космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-