Вибухнула як наднова: у Чумацькому Шляху знайшли залишки гігантської зірки

Вибухнула як наднова: у Чумацькому Шляху знайшли залишки гігантської зірки

Фото
Укрінформ
Група міжнародних астрономів виявила у центрі галактики Чумацький Шлях залишки наднової зорі Стрілець А Схід.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Національного управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA).

На основі даних космічної рентгенівської обсерваторії «Чандра» американського відомства астрономи раніше класифікували Стрілець А Схід як залишки гігантської зірки, яка вибухнула як наднова.

Проте нині, в ході більш глибшого аналізу, команда астрономів дійшла висновку, що об’єкт є залишком іншого типу наднової зорі. Стрілець А Схід з’явилася в результаті вибуху "білого карлика".

Зазначається, що коли "білий карлик" витягує занадто багато матеріалу із зірки-супутника або зливається з іншим "білим карликом", він знищується, супроводжуючись приголомшливим спалахом світла.

Такі об'єкти належать до категорії «наднові типу Ia», тому що більшість із них щоразу випромінюють майже однакову кількість світла, незалежно від того, де вони знаходяться.

Читайте також: Hubble показав туманність із двома зірками та «метеликом»

Наднові типу Ia — це тип наднових зір, що спалахують у подвійних системах, де одна із зірок є "білим карликом", а інша може бути гігантом або іншим типом зорі.

Як повідомляв Укрінформ, група астрономів з австралійського Університету Сіднея знайшла біля Землі масштабну хмару холодного газу.

Фото: www.nasa.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-