Астрономи створили найбільший у світі космічний 3D-каталог

Астрономи створили найбільший у світі космічний 3D-каталог

Укрінформ
Команда астрономів з Гавайського університету у США створили найбільший у світі астрономічний 3D-каталог, в якому знаходяться зірки, галактики й квазари.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space Daily.

Для створення самого каталогу вчені брали дані з гавайської Pan-STARRS (система телескопів панорамного огляду й швидкого реагування, яка складається з астрономічних камер, телескопів і засобів комп’ютерної обробки).

Саме ця система, яка є найбільшою у світі, може робити глибоку й різнокольорову оптичну зйомку. Pan-STARRS охоплює три чверті неба.

Читайте також: Космічна геометрія: астрономи показали вражаючі знімки туманності Кіля

Астрономи застосували нове програмне забезпечення, щоб розшифрувати, який із 3 мільярдів об'єктів є зірками, галактиками або квазарами. При цьому ПЗ також змогло вказати приблизні відстані до галактик.

Зазначається, що у липні представлена астрофізиками найбільша у світі 3D-мапа Всесвіту охоплює лише одну третину неба. У представленому каталозі досліджений діапазон неба був удвічі більшим.

Читайте також: На Марсі знайшли дюни, яким мільярд років

Як повідомляв Укрінформ, орбітальний апарат Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору США (NASA) Mars Reconnaissance Orbiter зробив на Червоній планеті знімок дюн, яким до одного мільярда років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-